Geen categorie

Wereld Diabetes Dag

Heb jij diabetes? Of ken je iemand die diabetes heeft? Dan weet jij hoe erg deze ziekte je leven kan beïnvloeden. Niet alleen op sociaal-maatschappelijk vlak, maar ook op economisch vlak. En het aantal mensen met deze chronische aandoening groeit alleen maar. Een groot probleem, waar we met z’n allen bij stilstaan op 14 november: Wereld Diabetes Dag.

In Nederland heeft één miljoen mensen diabetes. Slechts 80% van hen weet dit. Dat betekent dus dat zo’n 200.00 mensen met de ziekte rondlopen zonder het te weten. Dat zijn heel veel mensen die zich door een tekort aan insuline geregeld niet goed voelen, maar geen idee hebben dat ze hier wat aan kunnen doen. Door op Wereld Diabetes Dag aandacht te schenken aan de ziekte kan diabetes eerder worden herkend en de opmars van diabetes hopelijk worden gestopt.

Om je een beter beeld te geven van de inhoud van de ziekte geven we nu het woord aan Rian Bergevoet, zij heeft diabetes. Sinds de diagnose is gesteld, is haar leven enorm veranderd. Zelfs een doodgewoon bezoekje aan de speelgoedwinkel is niet meer als vanouds:

‘Laatst was ik met Niek (10) en Eefje (8) bij een speelgoedwinkel toen ik overvallen werd door een hypo*. Gelukkig reageren zij op zo’n moment heel goed. Ik oefen dan ook regelmatig met hen wat ze moeten doen als ik een hypo krijg. Ze hebben er iemand van het winkelpersoneel bij gehaald die mij wat zoete limonade gaf. De kinderen gingen rustig een Nintendo-spelletje doen, terwijl ik langzaam bijkwam. Toch moet het voor hen ook belastend zijn, al laten ze me dat niet vaak merken. Misschien omdat ik alleen met hen woon en ze mij willen sparen. Mijn grootste angst is dat ze me een keer buiten bewustzijn in bed vinden….’

* Als je een hypo krijgt, is je bloedsuiker te laag. De symptomen van een hypo vind je op http://www.changingdiabetes.nl/main/hypo/hypoglykemie

Lees het hele verhaal van Rian en bekijk haar video op: www.changingdiabetes.nl/rian

Meer weten over diabetes of Wereld Diabetes Dag? Breng dan eens een bezoekje aan www.changingdiabetes.nl

Reageer op dit artikel

Ben of ken jij iemand met diabetes?

Ja, ik heb zelf diabetes

Al ruim 19 jaar, zo ongeveer mijn hele leven. Gelukkig weet ik niet beter dan dat ik het heb, en ik heb ook een lastige tijd gehad als puber. Ik rolde van de ene in de andere hypo. Het is en blijft een rotziekte, maar dankzij mijn insulinepomp met sensor heb ik mijn vrijheid weer teruggekregen.

Ja, iemand in mijn omgeving, namelijk...

zowel mijn man als mijn zoon hebben diabetes. Mijn zoon heeft het al vanaf zijn 2e jaar en is nu 17 jaar.

Ja, ik heb zelf diabetes

al een hele tijd, inmiddels meer dan de helft van mijn leven, dus ja, het hoord erbij, maar blijft in veel gevallen toch erg lastig, en je hebt er atijd eerder meer problemen door dan een ander!

Nee, niet dat ik weet..

.

Ja, iemand in mijn omgeving, namelijk...

Mijn moeder

Ja, ik heb zelf diabetes

En naast mij ook mijn vader, moeder en zusje. Alleen mijn broertje is de dans ontsprongen!

Ja, iemand in mijn omgeving, namelijk...

mijn dochter, mijn beide oma’s en de opa en oma van mijn dochter en haar vader.

Instagram