Placeholder

Shirma Rouse, de zingende keukenprinses: ‘Van koken word ik gelukkig’

In woonmaand oktober neemt Vriendin een kijkje in de keuken van BN’ers. Deze week klutst zangeres Shirma Rouse (36) een eitje en vertelt ze over haar kinderwens, haar gezondheid en het plan om een restaurant te beginnen. “Koken is bij ons echt een family affair.”

In woonmaand oktober neemt Vriendin een kijkje in de keuken van BN’ers. Deze week klutst zangeres Shirma Rouse (36) een eitje en vertelt ze over haar kinderwens, haar gezondheid en het plan om een restaurant te beginnen. “Koken is bij ons echt een family affair.”

'Welk recept ik gebruik? Geen idee, ik kook op gevoel'

In haar keuken maakt Shirma (36) al zingend haar ontbijtje klaar: ze bakt wat stukjes ui en tomaat in een pan en voegt er twee gekluste eitjes aan toe met wat sambal en verse kruiden. Het resultaat is een exotisch omeletje, dat ze serveert met plakjes avocado. Welk recept ze gebruikt? “Geen idee,” zegt ze, “ik kook op gevoel.”

Je hebt weleens gezegd dat je ooit een restaurant wilde beginnen.
“Dat wil ik nog steeds. Sterker nog, het wordt steeds concreter. Ik ben nu aan het zoeken naar een locatie. Ik praat er ook veel met anderen over, zoals met koks als Ramon Beuk en Herman den Blijker. Ik vind het te gek wat zij doen. Natuurlijk ben ik zangeres, ik heb geen koksopleiding gedaan. Maar je kunt ook klein beginnen, met een lunch- room bijvoorbeeld. Alle grote mensen zijn ooit klein begonnen, toch?”

Binnenkort kook je voor vijfhonderd mensen. Noem je dat klein?!
“Klopt! Op 19 november maak ik de eerste Shirma’s soul kitchen XL, in Amsterdam. Dat is een speciale editie van mijn maandelijkse Soul kitchen, waarbij ik een driegangendiner kook en een concert geef. Ik zing liedjes die mensen graag willen horen, zeg maar songs that make you feel good. Mensen kunnen dan lekker dansen en sjansen tot ze erbij neervallen. Shirma’s soul kitchen XL is dus voor vijfhonderd mensen in plaats van honderdvijftig, en we hebben ook een dj. Het wordt heel tof.”

Voor zo veel mensen koken doe je vast niet alleen…
“Met mijn zusje Darvina en mijn vriendin Rasheeda stel ik het menu samen. Mijn tante en nichtje helpen trouwens ook vaak mee, het is bij ons echt een family affair. Aan het einde van elke avond stel ik iedereen van de keuken voor aan het publiek, en dan zijn mensen vaak verbaasd dat er bijna allemaal familie op het toneel staat. We koken dingen die ik lekker vind: een gebonden soep van zoete aard- appel en broccoli bijvoorbeeld, met kokosmelk en gegrilde gele paprika. Of een casserole van aubergine, of kikkererwtenballetjes met gele rijst. Of spareribs van kalfsvlees, dat is echtmijn favoriet. En dan bijvoorbeeld met een toetje van kokosmelk-brûlée. Ik ben opgegroeid op Curaçao, dus veel gerechten die ik maak, hebben een Caribische twist. Ik doe alles uit mijn hoofd. Veel mensen die naar de Soul kitchen komen, vragen naar mijn recepten. Daarom ben ik bezig een kookboek te maken met mijn favoriete recepten. Dat is nog best lastig: opeens moet ik alles afwegen.”

Lees het volledige interview met Shirma Rouse in Vriendin 40.

Wij mogen 3x 2 kaartjes weggeven voor het concert (exclusief diner) van Shirma's soul kitchen. Klik hier om mee te doen aan de winactie.