Filmavond voor de boeg? Zó (on)gezond is popcorn

Filmavond voor de boeg? Zó (on)gezond is popcorn

Heb je zin in een gezellige filmavond? Dan horen daar natuurlijk lekkere snacks bij. Van chips en M&M’s weten we dat ze niet de gezondste opties zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de ultieme filmsnack popcorn? 

Libelle zocht uit hoe gezond of ongezond popcorn is en hoe je zelf gezonde popcorn maakt. 

Gezonde stoffen in popcorn

Laten we positief beginnen, want wist je dat popcorn een hoop stoffen bevat die goed voor je zijn? Zo is het rijk aan antioxidanten en polyfenolen (een stofje dat een ontstekingsremmende werking heeft). Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat popcorn meer antioxidanten en polyfenolen bevat dan fruit. In popcorn zit gemiddeld 300 milligram van het stofje en in fruit gemiddeld 160 milligram. Niet alleen is popcorn een bron van  polyfenolen, het bevat ook vitamine B1, B2 en ijzer. 

Popcorn uit de supermarkt

Dit klinkt ons als muziek in de oren, maar betekent het dan ook dat we meteen naar de supermarkt kunnen rennen voor een zak popcorn? We moeten je teleurstellen: popcorn uit de supermarkt is helaas wat minder gezond. Het wordt vaak bereid met verzadigde vetten, die minder goed voor je zijn. En dan zit er vaak ook nog een laag suiker of zout omheen, wat het ook niet bepaald gezonder maakt.

Lees ook: Minderen of stoppen met snacken? Zó doorbreek je je snackgewoontes

Zelf gezonde popcorn maken

Het blijkt maar weer: de gezondste popcorn maak je dus zelf. En gelukkig hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. Vul een pan met een klein scheutje zonnebloemolie en zet deze op een hoog vuur. Daarna strooi je maiskorrels in de pan. Let wel op dat je speciaal popcornmais gebruikt. Vervolgens leg je de deksel op de pan en schud je de korrels goed door de olie. Houd het daarna goed in de gaten, want de popcorn is snel klaar. 

Na het poppen is het belangrijk om de pan zo snel mogelijk van het vuur te halen, omdat het anders verbrandt. Om het zo gezond mogelijk te houden kun je beter geen suiker, zout, karamel of boter gebruiken. We begrijpen wel dat het zonder topping een beetje smakeloos is, dus je kunt ervoor kiezen om te variëren met chilivlokken, paprika-, knoflook-, chili- of kerriepoeder. Nét wat gezonder, maar wel erg lekker!

Tip van de redactie

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

Afvallen Met Gezond En Vooral Lekker Eten

Bron: Libelle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.