Placeholder

Varkenshaas ‘wellington’ met rodewijnsaus

Ga jij een lekker varkenshaasje eten met Kerst? Maak ‘m op deze manier. Mmmmmm…

Ga jij een lekker varkenshaasje eten met Kerst? Maak ‘m op deze manier. Mmmmmm…

Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild
  • 1 ei, losgeklopt
  • 125 g ongezouten roomboter, in blokjes
  • 2 varkenshaasjes à 300 g
  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 50 g roompaté
  • 1 el rozemarijnnaaldjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 500 ml rode wijn, bijv. merlot
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 blaadje laurier
  • 1 tl peperkorrels
  • 200 ml runderfond (pot 380 ml)
  • 2 el olijfolie
  • 125 g magere spekreepjes
  • 500 g sperziebonen, afgehaald
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • Extra: spuitzak met kartelmond, bakplaat bekleed met bakpapier, ingevette ovenschaal

Aan de slag!

  1. Kook de aardappelen in een bodem water met zout in 20 min. gaar.
  2. Giet de aardappelen af en stamp ze met een scheut kookvocht tot een fijne puree (tip: gebruik een pureeknijper!).
  3. Roer er het ei, 50 g boter en zout en peper naar smaak erdoor.
  4. Schep de aardappelpuree in de spuitzak en spuit er op een bakplaat met bakpapier mooie rozetten van.
  5. Houd op de bakplaat wat ruimte vrij voor de schaal met vlees.
  6. Klap het dunne uiteinde van de varkenshaas terug en steek vast met een cocktailprikker.
  7. Bestrijk de bovenkant met de paté en bestrooi met de rozemarijn en zout en peper naar smaak.
  8. Rol steeds 2 plakjes bladerdeeg uit tot ze voldoende groot zijn om het vlees in te verpakken.
  9. Leg op elke lap een varkenshaas op de patézijde.
  10. Vouw eerst de zijkanten en vervolgens de lange kanten over het vlees.
  11. Leg de varkenshaas op de naad in een ovenschaal.
  12. Bestrijk het deeg dun met ei en zet de schaal bij de rozetten op de bakplaat.
  13. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
  14. Bak de aardappelrozetten en het vlees in de voorverwarmde oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
  15. Kook intussen de sperziebonen in een bodem water met zout in 8 min. beetgaar.
  16. Kook in een steelpan de wijn met de sjalotten, de laurier en de peperkorrels in tot een bodem wijn over is (ca. 100 ml).
  17. Voeg de fond toe en kook weer tot de helft in.
  18. Zeef de wijn en doe terug in de pan. Houd op laag vuur warm.
  19. Verhit in een koekenpan de olijfolie.
  20. Bak de spekreepjes knapperig uit.
  21. Bak de sperziebonen 1 min. mee.
  22. Schep de peterselie en zout en peper naar smaak erdoor.
  23. Neem de wijn van het vuur en klop er de resterende 50 g boter door.
  24. Breng de rodewijnsaus op smaak met zout en peper.

Bereidingstijd: 60 minuten, plus 20 minuten oventijd.

Snelle variant:

Bij de meeste supermarkten vind je beef wellington in het feestdagenassortiment, het vlees is eenvoudig vlak voor het diner in de oven te bereiden. Serveer er eventueel een mooie kruidenboter bij in plaats van de rodewijnsaus. Lekker met gefrituurde pommes duchesses of aardappelkroketten uit het vriesvak en bundeltjes sperziebonen in een spekjasje. Deze klassieke feestgroente vind je met de feestdagen eveneens vaak in de diepvries. Ook veldsla met mandarijntjes en stukjes geitenkaas smaakt er heerlijk bij.

Tip: Maak de varkenshaas ‘s ochtend en bewaar de deegpakketjes afgedekt in de koelkast. Ook de aardappelrozetjes kunnen ’s ochtends worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard.

Tip: Voeg aan de aardappelpuree wat kruiden toe, bijv. tijmblaadjes of fijngehakte bladselderij.

Klik hier voor alle recepten op Vriendin.nl

Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Bedazzle, Zara-Home, Studio Bazar, Dille & Kamille, Idee.