Placeholder

Scharrelkip met mangochutney

Zet vanavond deze hele kip eens op tafel. Ontzettend lekker!

Zet vanavond deze hele kip eens op tafel. Ontzettend lekker!

Boodschappenlijstje voor 4 personen:

  • 1 hele scharrelkip van ca. 1400 g 
  • 150 g evt. voorgekruid kipgehakt 
  • 2 eetl. gesnipperde rode ui of lente uitjes 
  • 2 eetl. gehakte peterselie 
  • 1 ei M, kipkruiden, cocktailprikkers (buikholte dichtsteken) 
  • 60 g gesmolten roomboter 
  • 2½ dl gevogeltefond 
  • 1½ dl Calvados of appelsap 
  • 2½ dl slagroom 
  • sap van 1 citroen of limoen 
  • stukjes boter om saus mee te binden
  • zout en peper uit de molen  
  • 8 blaadjes verse basilicum

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven op 180°C.
  2. Meng het gehakt met de ui, peterselie en het losgeklopte ei.
  3. Bestrooi de buikholte van de kip royaal met kipkruiden.
  4. Vul de kip met het gehaktmengsel en gebruik de prikkers.
  5. Leg de kip met de boter in een ovenschaal.
  6. Plaats de kip eerst 30 min. middenin de warme oven en voeg daarna de fond toe.
  7. Laat de kip nog 1 uur braden en bedruip zo nu en dan met het braadvocht.
  8. Haal de kip uit de schaal, roer alle aanbaksels los en giet dit in een pan.
  9. Voeg de Calvados, de room en eventueel wat citroen toe.
  10. Kook de saus in en bind ev. bij met een beetje boter.
  11. Maak de saus op smaak met zout en peper en schenk de saus in een juskom.
  12. Garneer de kip met de basilicum.
  13. Lekker met verse gekookte asperges en mangochutney.

Kiptip: leg verse rozemarijn onder het kippenvel vóór de bereiding.

Meer weten over kip: zie www.hoekiptnederland.nl

Lekkere kiprecepten: www.kiprecepten.nl