Placeholder

Recept voor zuurvlees

Zuurvlees, ofwel ‘zoervleisj’, is een kruidig, Limburgs streekgerecht. Het wordt bereid met onder meer azijn en appelstroop.

Zuurvlees, ofwel ‘zoervleisj’, is een kruidig, Limburgs streekgerecht. Het wordt bereid met onder meer azijn en appelstroop.

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 3 dl witte wijnazijn
  • 1 blaadje laurier
  • 2 kruidnagels
  • 3 jeneverbessen
  • 750 g doorregen runderlappen, in grove stukken
  • 25 g boter
  • 3 uien, in dunne ringen
  • 1 el appelstroop
  • 2 plakjes ontbijtkoek

 

Aan de slag!

  1. Maak de marinade door in een kom de azijn te mengen met 3 dl water, het laurierblaadje, de kruidnagels en de jeneverbessen.
  2. Schep het vlees erdoor en laat het minimaal 3 uur in de koelkast marineren.
  3. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier; bewaar de marinade.
  4. Verhit de boter in een braadpan en bak de uien ca. 5 minuten tot ze zacht zijn.
  5. Voeg het vlees toe en bak het rondom aan.
  6. Voeg de stroop en de ontbijtkoek toe en zoveel marinade dat het vlees net onderstaat (ongeveer de helft).
  7. Breng het gerecht zachtjes aan de kook en laat het op heel laag vuur (eventueel op een vlamverdeler) 2 tot 3 uur sudderen tot het vlees heel gaar is; schep zo nu en dan om.
  8. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  9. Lekker met frites, appelmoes en kropsla

Productie: Mirjam Bakker-van Dam. Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx