Placeholder

Recept voor vispastei met jumbo garnalen en prei

Warm uit de oven en rijk gevuld. Deze klassieke Engelse pasteitjes vormen de ultieme wintermaaltijd tijdens koude dagen.

Warm uit de oven en rijk gevuld. Deze klassieke Engelse pasteitjes vormen de ultieme wintermaaltijd tijdens koude dagen.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten: 
-1 prei, in dunne ringen gesneden
-125 g erwtjes (uit de diepvries)
-800 g aardappels, in stukken gesneden
-2 tl grove mosterd
-5 el room
-zout en peper
-een beetje boter, voor de afwerking
-500 ml volle melk
-2 laurierblaadjes
-400 g koolvis (uit de diepvries, ontdooid)
-250 g zalmfilet (uit de diepvries, ontdooid)
-100 g jumbo garnalen
-50 g boter
-50 g bloem
-10 g peterselie, fijngesneden
-10 g dille, fijngesneden.

Extra nodig: een ovale ovenschaal van ongeveer 27 x 17 cm

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie, zet deze op een bakplaat bedekt met aluminiumfolie en verdeel de prei en erwtjes over de schaal. Breng de aardappels aan de kook in een pan met water en een snuf zout. Laat de aardappels 15-20 minuten, of tot ze gaar en kruimig zijn, koken. Giet de aardappels af, voeg mosterd, room, zout en peper toe en stamp tot een puree. Verwarm de melk, laurierblaadjes en zout en peper in een koekepan en pocheer de koolvis en zalm in 5 minuten. Haal de vis uit de pan en verdeel deze (in stukken) en de garnalen over de ovenschaal. Zeef de melk in een kannetje. Smelt de boter in een sauspan op laag vuur en roer de bloem erdoor met een garde zodat je een soort papje krijgt. Roer de warme melk er langzaam door totdat je een saus krijgt. Laat de saus al roerend 3 minuten zacht koken en voeg naar smaak zout en peper bij. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie en dille erdoor. Meng de saus met de vis en de garnalen en doe alles in de ovenschaal, bedek met de puree. Trek met de tanden van een vork een mooi lijnenpatroon in de aardappelpuree. Leg daarop wat klontjes boter en bak de schotel gedurende 35 minuten in de oven. Serveer met broccoli en gestoomde wortelen of een salade van jonge spinazie.

Bereidingstijd: ca. 45 minuten
Oventijd: 35 minuten

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Ikea, H&M Home.