Placeholder

Recept voor tagliatelle met tonijnballetjes in tomaten-kappertjessaus

Met deze pasta met tonijnballetjes kun je veel varieren. Kies bijvoorbeeld voor gehakt in plaats van tonijn, of maak het vegetarisch door tivall-balletjes te gebruiken.

Met deze pasta met tonijnballetjes kun je veel varieren. Kies bijvoorbeeld voor gehakt in plaats van tonijn, of maak het vegetarisch door tivall-balletjes te gebruiken.

Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 2 blikjes tonijn op olie (à 185 g), uitgelekt
  • 1 sneetjes oud witbrood, korsten verwijderd en verkruimeld
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el (citroen)mayonaise
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el bloem
  • 350 g tagliatelle
  • 3 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 ml basis tomaten-pastasaus (pot)
  • 2 el kappertjes (potje), uitgelekt
  • Extra: aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Maak in een kom met een vork de tonijn fijn. Meng er het broodkruim door en wrijf alles met je vingertoppen zo fijn mogelijk. Meng er het ei, de mayonaise en de oregano door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vorm van het tonijnmengsel met vochtige handen 12 balletjes. Wentel ze door de bloem.
  2. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  3. Verhit intussen 2 el olie in een ruime (hapjes)pan en bak de tonijnballetjes in 4-5 minuten op laag tot matig vuur rondom goudbruin; keer ze voorzichtig. Schep ze uit de pan en houd ze warm onder een stuk folie.
  4. Schenk 1 el olie in de pan en fruit de ui 2-3 minuten. Voeg de pastasaus toe en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag en meng de kappertjes erdoor.
  5. Giet de pasta af en meng door tomatensaus. Verdeel de tonijnballetjes erover. Schep in 4 diepe borden.

Bereidingstijd: 25-30 minuten.

Variatie 1: Met gehakt en paprika. Gebruik 400 g gehakt in plaats van tonijn en bak de balletjes in 7-8 minuten gaar. Meng in plaats van de kappertjes 2-3 in stukjes gesneden geroosterde paprika’s (pot) door de saus. Bestrooi met pittige geraspte kaas.

Variatie 2: Maak een vegetarische variant maken met 400 g vegetarische tivall-balletjes. Bak de balletjes niet maar voeg ze aan de tomatensaus toe en verwarm ze enkele minuten mee. Meng in plaats van de kappertjes een flinke hand zwarte olijven zonder pit en een mespunt chilivlokken door de saus. Bestrooi met geraspte kaas.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Hanneke Boers. M.m.v. Nijhof, Zara Home, Dille&Kamille, Ikea.