Placeholder

Recept voor snelle knapperige tomatentaartjes

Maak deze taart net als de Fransen ook als lunchgerecht!

Maak deze taart net als de Fransen ook als lunchgerecht!

Ingrediënten
• 2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
• 4 tl zwarte tapenade
• 8-10 kerstomaatjes, in plakjes gesneden
• paar takjes tijm, blaadjes geplukt
• 2 handjes gemengde sla
• 1½ el olijfolie
• 1 tl rodewijnazijn
• mespunt mosterd
• zout en peper

Bereiding
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200°C. Prik met een vork overal gaatjes in de plakjes bladerdeeg. Besmeer elk plakje met 2 tl tapenade maar laat een randje rondom vrij. Beleg met een laag tomaten en bestrooi met de takjes tijm. Bak de taart in 13-15 minuten goudbruin. Intussen maak je de vinaigrette voor de salade: klop de olijfolie, rodewijnazijn, mosterd, zout en peper in een grote kom totdat je een mooie dressing krijgt. Doe de sla in de kom en hussel de bladeren door de vinaigrette. Verdeel de aangemaakte salade over de borden en serveer met het warme taartje.

Over dit gerecht
In Frankrijk zijn hartige taarten heel populair, vooral als lunch – met een groene salade, een simpele vinaigrette en een glas wijn. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het deeg zelden zelfgemaakt en kiezen de meeste Franse thuiskoks voor de kant-en-klare variant. Voor deze taartjes gebruik je tapenade (gemaakt van olijven, kappertjes, ansjovis en olijfolie). Dit wordt ook vaak gegeten op stokbrood en is zeer geliefd in de Provence. Eet er een simpele salade bij, aangemaakt met een klassieke Franse vinaigrette op basis van olijfolie, rodewijnazijn en mosterd.