Placeholder

Recept voor Scandinavische pannekoekjes met zalm

Geen inspiratie voor vanavond? Probeer deze Scandinavische pannenkoekjes met gerookte zalm.

Geen inspiratie voor vanavond? Probeer deze Scandinavische pannenkoekjes met gerookte zalm.

Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 1 portie hartige pannekoekenbeslag (zie basisrecept)
  • 6 el olijfolie
  • 400 g zuivelspread naturel
  • 200 g gerookte zalmfilet (plakjes)
  • 4 el dille, fijngehakt
  • 75 g jonge bladslamelange
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 tl kappertjes
  • 1 el citroensap

Aan de slag!

  1. Bereid het pannekoekenbeslag volgens het basisrecept.
  2. Verhit in een koekepan steeds een beetje olie en bak van het beslag 16 kleine pannekoekjes.
  3. Maak intussen de slamelange aan met de ui, de kappertjes, het citroensap en 2 el olijfolie.
  4. Doe de zuivelspread in een kommetje, leg de zalm op een schaal en strooi de dille in een bakje.
  5. Serveer de pannekoekjes met de zuivelspread, de zalmfilet en de dille.
  6. Laat iedereen aan tafel zelf zijn pannekoek met zuivelspread besmeer en beleggen met de zalmfilet en de dille.
  7. Serveer de salade apart erbij.

Tip: Niet alle kinderen zijn dol op zalm. Zet ook een schaaltje slagersham op tafel.

Bereidingstijd: 30 minuten.

Hartige pannekoeken (basisrecept)

basisrecept, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 400 g bloem
  • 2 eieren
  • 900 ml volle melk
  • 4 el boter of olie

Aan de slag!

  1. Zeef de bloem boven een kom. Voeg de eieren en een snuf zout toe.
  2. Schenk al kloppende met een garde de melk bij de bloem en klop tot een glad beslag.
  3. Smelt in een grote koekepan 1/2 el boter, of verhit een 1/2 el olie in de pan.
  4. Schenk 1/8 van het beslag in de pan en bak de pannekoek aan beide kanten goudbruin en gaar.
  5. Laat de pannekoek op een bord glijden en houd onder aluminiumfolie of een deksel warm.
  6. Bak met de rest van de boter of olie en het beslag nog 7 pannekoeken.

Tip: Vervang de bloem helemaal of voor de helft door zelfrijzend bakmeel voor luchtigere pannekoeken. Vervang voor een extra hartige smaak de bloem door spelt-, volkoren- of meergranenmeel vervangen.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Dille & Kamille, Hans te Kloesse,  Studio Bazar, Zara home, Bedazzle.