Placeholder

Recept voor pasteitjes uit Cornwall

Warm uit de oven en rijk gevuld. Deze klassieke Engelse pasteitjes vormen de ultieme wintermaaltijd tijdens koude dagen.

Warm uit de oven en rijk gevuld. Deze klassieke Engelse pasteitjes vormen de ultieme wintermaaltijd tijdens koude dagen.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten: 
-500 g zelfrijzend bakmeel
-175 g koude margarine, in blokjes gesneden
75 g koude boter, in blokjes gesneden
-mespunt zout
-8 el ijswater
-400 g bieflappen, in blokjes van ca. 2×2 cm gesneden
-125 g koolraap, geschild en in blokjes van ca. 2×2 cm gesneden
-200 g aardappel, geschild en in blokjes van ca. 2×2 cm gesneden
-1 kleine ui, fijngesnipperd
-zout en peper
-1 ei, losgeklopt
-chutney of piccalilly, voor erbij

Aan de slag:
Doe het zelfrijzend bakmeel, de margarine, de boter en het zout in de kom van een keukenmachine. Druk op de pulse-knop totdat het mengsel op grof broodkruim of havermout lijkt. Voeg het ijswater geleidelijk toe terwijl je op de pulse-knop drukt en stop zodra het deeg samenhangend wordt. Haal het deeg uit de kom, kneed het even en maak er een dikke plak van. Wikkel de plak in plasticfolie en zet hem 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de blokjes vlees, koolraap, aardappel, fijngesnipperde ui en zout en peper in een kom. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 2 stukken. Laat een helft in de koelkast liggen terwijl je de andere helft op een met bloem bestoven werkblad uitrolt tot een dikte van ca. ½ cm. Snijd er 2 cirkels van ca. 21 cm uit met behulp van een ontbijtbord. Misschien moet je de restjes deeg even opnieuw uitrollen om hiervan de andere cirkel te maken. Doe hetzelfde met de andere schijf deeg, zodat je in totaal vier cirkels hebt – dit worden de pasteitjes. Verdeel de vulling over de helft van de deegcirkels, besmeer de randen in met het ei en klap het deeg dubbel. Knijp de randen dicht met je vingers of gebruik de tanden van een vork. Leg de pasteitjes op de bakplaat en besmeer ze met ei. Bak ze goudbruin en gaar in 50-55 minuten.

Bereidingstijd: ca. 40 minuten, plus 30 minuten rusttijd voor het deeg
Oventijd: 50-55 minuten

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Ikea, H&M Home.