Placeholder

Recept voor pastei met rund en Guinness

Warm uit de oven en rijk gevuld. Deze klassieke Engelse pasteitjes vormen de ultieme wintermaaltijd tijdens koude dagen.

Warm uit de oven en rijk gevuld. Deze klassieke Engelse pasteitjes vormen de ultieme wintermaaltijd tijdens koude dagen.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten: 
-1 el olijfolie
-30 g boter
-850 g runder- of sukadelappen, in stukken van ca. 4×4 cm gesneden
-zout en peper
-2 uien, gehalveerd en dungesneden
-2 teentjes knoflook, fijngesneden
-3 el bloem
-100 ml hete runderbouillon
-350 ml Guinness bier
-1 el balsamicoazijn
-1 el worcestersaus
-2 tl donkerbruine basterdsuiker
-1 laurierblaadje
-2 tl gedroogde rozemarijn
-1 winterpeen, in plakjes van 1½ cm gesneden
-1 rol bladerdeeg (270 g)
-1 ei, geklutst

Extra nodig: een ronde ovenschaal van ca. 23 cm

Aan de slag:
Verhit de olijfolie en boter in een braadpan en bak de helft van het vlees op een middelhoog vuur rondom bruin. Voeg tijdens het bakken zout en peper toe. Schep het vlees uit de pan op een bord en dek het af met aluminiumfolie. Bak de rest van het vlees, schep dit ook op het bord en dek het af. Verlaag het vuur en bak de uien en knoflook in 2 minuten in het achtergebleven vet. Voeg de bloem toe, roer goed door en schenk de hete runderbouillon al roerend in de pan. Voeg het bier, de balsamicoazijn, worcestersaus, donkerbruine basterdsuiker, laurierblaadje, gedroogde rozemarijn en het aangebraden vlees (plus alle vleessappen) toe. Leg een deksel op de pan en breng dit aan de kook. Verlaag het vuur en laat het vlees 1½ uur op een laag pitje zacht stoven, roer af en toe. Voeg daarna de plakjes winterpeen toe en laat alles 30 minuten stoven. Verwarm de oven voor op 200°C, bekleed de ovenbakplaat met aluminiumfolie en kwast de ovenschaal in met wat olijfolie. Schep de vulling in de ovenschaal en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Snijd er een ovaal uit door de hoeken afgerond weg te snijden. Leg het deeg op de vulling en druk het langs de binnenkant vast tot een opstaand randje. Besmeer het deeg met het ei en maak in het midden een sneetje met een mes. Leg de pastei op de bakplaat en bak gedurende 25-30 minuten. Serveer met broccoli, erwtjes of sperziebonen.

Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Suddertijd: 2 uur
Oventijd: 25-30 minuten

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Ikea, H&M Home.