Placeholder

Recept voor opblaasdeeg (puff pastry)

Bladerdeeg wordt in Engeland ‘puff pastry’ genoemd omdat het zich bij het bakken opblaast. Door het bladerdeeg voor het bakken niet te vullen, wordt dit effect nog groter!

Bladerdeeg wordt in Engeland ‘puff pastry’ genoemd omdat het zich bij het bakken opblaast. Door het bladerdeeg voor het bakken niet te vullen, wordt dit effect nog groter!

Wil je, zoals hier, een hartig gerechtje maken, dan kun je het bladerdeeg bestrooien met wat geraspte kaas. Voor een zoet gerecht kun je het bestrooien met suiker en kaneel en vullen met appelmoes en slagroom.

 
Voorgerecht voor 4 personen
 
Aan de slag!
  • 4 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
  • 1 el melk
  • 1 el gehakte bieslook
  • 1 blikje kipragout
  • 50 g veldsla
Aan de slag!
  1. Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakblik met bakpapier of vet het in. 
  2. Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien, knip er zo groot mogelijke cirkels uit.
  3. Haal de plasticjes eraf en leg ze op het bakblik.
  4. Bestrijk ze dun met de melk, bestrooi ze met de bieslook en maal er wat peper over.
  5. Bak de rondjes in de hete oven in ca. 10 minuten tot ze helemaal opgeblazen en iets bruin gekleurd zijn.
  6. Neem het bakblik uit de oven en laat het deeg iets afkoelen.
  7. Verwarm intussen de ragout.
  8. Snijd met een scherp broodmes de bladerdeegrondjes overlangs doormidden.
  9. Leg de onderste helften op de borden en schep er de kipragout op.
  10. Leg hier een flinke hand veldsla bovenop, dek het geheel af met de bovenste helft van het bladerdeeg en serveer ze meteen.
Recept: Mirjam Bakker-van Dam. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Ingmar Niezen. Styling: Desirée van Dijk.