Placeholder

Recept voor lamsstoof met verschillende groenten onder een deksel

Een van de meest gegeten dingen met Kerst is wild. Een lamsstoof op tafel misstaat dan zeker niet. Heerlijk met wat groenten en aardappeltjes.

Een van de meest gegeten dingen met Kerst is wild. Een lamsstoof op tafel misstaat dan zeker niet. Heerlijk met wat groenten en aardappeltjes.

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 800 g lamsbout, in blokjes
  • 2 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 8 wortels, geschrapt en in stukjes van 3 cm
  • 300 ml warme runderbouillon (van tablet)
  • 1 courgette, in reepjes van 3 x 1 cm
  • 5 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 1 eidooier, losgeklopt

Aan de slag!

  1. Bestrooi het vlees met de bloem.
  2. Verhit de olie in een ruime pan en bak de blokjes vlees rondom bruin aan.
  3. Voeg de ui toe en bak 1 minuut mee. Meng er de tomatenpuree en rozemarijn door en voeg de bleekselderij en wortels toe.
  4. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  5. Zet het vuur laag en laat alles afgedekt ca. 45 minuten stoven.
  6. Voeg de courgette toe en laat nog ca. 15 minuten stoven tot het vlees gaar is.
  7. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Schep de lamsstoof in een passende ovenschaal (de vulling moet tot de rand komen).
  9. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
  10. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap die iets groter is dan de ovenschaal.
  11. Bestrijk de randen van de schaal met wat eigeel en plak de deegdeksel erop. Snijd overhangende deegranden weg.
  12. Bestrijk het deeg met eigeel en zet de lamsstoof 15-20 minuten in de oven tot het deeg gaar en goudbruin is.
  13. Serveer bijvoorbeeld met peterseliekrieltjes en een groene salade. 
  14. Bereidingstijd: ca. 100 minuten, inclusief stoven en bakken.

Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Désirée van Dijk m.m.v. Bij de dames, Nijhof, Studio bazar.