Placeholder

Recept voor Italiaanse pannenkoekrolletjes

Maak zelf Italiaanse pannenkoekjes! Dit recept is in 25 minuten klaar.

Maak zelf Italiaanse pannenkoekjes! Dit recept is in 25 minuten klaar.

Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 8 hartige pannenkoeken (zie basisrecept)
  • 2 el olijfolie
  • 1 kg verse spinazie
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 bekers ricotta (à 250 g)
  • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 grote beker crème fraîche (200 g)
  • 2 tl gedroogde oregano
  • Extra: ingevette ovenschaal (2 l)

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
  2. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit 3 tenen knoflook 1 min.
  3. Voeg de spinazie in handvolle porties toe en laat al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Zorg dat alle vocht is verdampt.
  4. Schep de ricotta en de helft van de kaas door de spinazie en breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep op elke pannenkoek 1/8 van het spinaziemengsel.
  6. Klap de zijkanten over de vulling en rol de pannenkoeken op. Leg ze in de ovenschaal.
  7. Meng de crème fraîche met de laatste knoflookteen, de rest van de kaas, de oregano en zout en peper naar smaak. Strijk de room over de pannenkoeken.
  8. Gratineer de pannenkoeken in de voorverwarmde oven in 20 min. goudbruin.

Tip: Vervang voor een pittige ovenschotel de parmezaanse kaas door 150 g gorgonzola piccante (pittige blauwaderkaas). Ook lekker: gebakken spekjes of een handvol grof gehakte walnoten door de spinazievulling.

Bereidingstijd: 25 minuten.
Oventijd: 20 minuten.

 

Hartige pannenkoeken (basisrecept)

Basisrecept, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 400 g bloem
  • 2 eieren
  • 900 ml volle melk
  • 4 el boter of olie

Aan de slag:

  1. Zeef de bloem boven een kom. Voeg de eieren en een snuf zout toe. Schenk al kloppende met een garde de melk bij de bloem en klop tot een glad beslag.
  2. Smelt in een grote koekenpan 1/2 el boter, of verhit een 1/2 el olie in de pan. Schenk 1/8 van het beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat de pannenkoek op een bord glijden en houd onder aluminiumfolie of een deksel warm.
  3. Bak met de rest van de boter of olie en het beslag nog 7 pannenkoeken.

Tip: Vervang de bloem helemaal of voor de helft door zelfrijzend bakmeel voor luchtigere pannenkoeken. Vervang voor een extra hartige smaak de bloem door spelt-, volkoren- of meergranenmeel vervangen.

Klik hier voor meer recepten op Vriendin.nl.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Dille & Kamille, Hans te Kloesse,  Studio Bazar, Zara home, Bedazzle.