Placeholder

Recept voor Iraanse walnotensaus

Deze saus met kraakverse walnoten uit de Iraanse keuken kun je heerlijk combineren met bijvoorbeeld kip en granaatappel. Probeer eens wat nieuws met dit recept!

Deze saus met kraakverse walnoten uit de Iraanse keuken kun je heerlijk combineren met bijvoorbeeld kip en granaatappel. Probeer eens wat nieuws met dit recept!

Recept voor 4 personen

 

 

Boodschappenlijstje:

  • 1 kilo gehakt of 1 hele kip (variatie: kippenpootjes of -haasjes)
  • zout
  • boter
  • 500 g walnoten, gepeld en fijngemalen
  • 5 el granaatappelsiroop
  • 1 el suiker
  • evt. pompoenpuree

Aan de slag!

  1. Meng wat zout door het gehakt en draai er kleine gehaktballetjes van.
  2. Bak ze even aan met wat boter.
  3. Doe de gemalen walnoten in een pan en voeg zoveel water toe dat ze ongeveer 1/2 vinger onder water staan.
  4. Laat het geheel 10 minuten koken. Het walnotenmengsel wordt langzaam donkerder.
  5. Voeg de siroop toe (indien met gehaktballetjes, voeg je die ook toe) en laat op laag vuur, minimaal 20 minuten koken.
  6. Hoe langer je de saus kookt, hoe donkerder en machtiger hij wordt.
  7. De granaatappelsiroop is een beetje zuur. Je kunt een schepje suiker toevoegen of wat gepureerde pompoen om de smaak iets zachter te maken. 
  8. Voor de kipversie: braad 1 hele kip 1 uur en 20 minuten in de oven op 160ºC. Kiphaasjes of -pootjes bereid je op dezelfde manier als de gehaktballetjes.
  9. Lekker met rijst of (rolletjes) plat Turks brood.

Onder redactie van: Merijn van den Boom. Recepten: Frandjescka Balootje, Kitty Lakeman, Afrooz Mofid, Yvonne O’Neill en Helene van Santen. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Studio bazar, Nijhof, Zara-home en Duikelman.