Placeholder

Recept voor Haydari van Fidan Ekiz

In Vriendin 19 vertelt Fidan Ekiz over haar kookboek vol familierecepten. Ze deelde recepten met ons, waaronder de ingrediënten van Haydari.

In Vriendin 19 vertelt Fidan Ekiz over haar kookboek vol familierecepten. Ze deelde recepten met ons, waaronder de ingrediënten van Haydari.

Haydari is een koud traditioneel voorgerecht of bijgerecht van fetakaas en (gezeefde) Turkse yoghurt.
 
Fidan: "Mijn zwager Ahmet maakt de beste Haydari. Hij maakt het gerecht, op veler verzoek, voor verjaardagsfeesten, kerstetentjes en andere feestdagen. Of gewoon zomaar. Mij lukt het niet om de yoghurt zo smeuig te maken, zoals Ahmet. Hij maakt Haydari met fetakaas het lekkerst. Je kunt het ook zonder feta maken. Mijn moeder maakt vaak haydari met geraspte worteltjes in plaats van met kaas. Dit is het leuke van de Turkse keuken: alles kan. Lekker is het altijd. Ik deel met u het recept van mijn zwager."
 
Ingrediënten (4 personen)
– 200 ml gezeefde yoghurt (Turks: süzme yoğurt, in Turkse supermarkten te koop)
– 200 gram Turkse witte kaas (60% vet) 3 teentjes knoflook 
– 50 milliliter olijfolie 
– 2 theelepels gedroogde munt 
– 1 theelepel paprikavlokken (Turks: pul biber)
 
Benodigdheden
Keukenmachine of kom om in te prakken
 
Bereiding
Doe behalve de munt en paprikavlokken alle ingrediënten in de keukenmachine en hak alles tot een zacht mengsel, zelf vind ik het lekker als je de structuur van de feta nog kan proeven, dus niet super fijn gehakt. Doe alles over in een kom en maak het af met de munt en paprikavlokken. Serveer als bijgerecht (mezze) of voorgerecht met vers Turks brood.
 
Bereidingstijd: 30 minuten
 
Het interview met Fidan Ekiz lees je hier