Placeholder

Recept voor escalivada (salade van geroosterde groenten)

‘Escalivar’ is Catalaans voor ‘boven houtskool’ roosteren. De escalivada is een salade met geroosterde groenten; maar hier worden de paprika en aubergine voor het gemak onder de ovengrill bereid…

‘Escalivar’ is Catalaans voor ‘boven houtskool’ roosteren. De escalivada is een salade met geroosterde groenten; maar hier worden de paprika en aubergine voor het gemak onder de ovengrill bereid…

Bijgerecht voor 4 personen

Boodschappenlijstje

  • 2 grote aubergines
  • 2 grote rode paprika’s
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 gezouten ansjovis, fijngehakt
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • 2 el olijfolie, extra vergine

Aan de slag!

  1. Verwarm de ovengrill voor.
  2. Leg de aubergines en paprika’s op een ovenrekje en schuif ze ongeveer 15 cm onder de grill in de oven.
  3. Rooster de groenten 15-20 minuten tot ze rondom zwartgeblakerd zien; keer de groenten regelmatig.
  4. Leg de aubergines en paprika’s in een grote pan met deksel en laat ze ca. 15 minuten staan (zo kun je ze straks makkelijker pellen).
  5. Snijd de steeltjes van de groenten en trek de schilletjes er vanaf.
  6. Verwijder bij de paprika’s de zaadjes.
  7. Snijd het vruchtvlees in lange dunne repen en rangschik ze mooi op een platte schaal.
  8. Strooi er de knoflook, ansjovis, peterselie en wat peper over.
  9. Sprenkel er de olijfolie over.

Eet de salade koud, bijvoorbeeld bij geroosterde kip of een stuk rosbief.

Recept: Tal Maes Foto: Peter Kooijman Bereiding: Jacqueline Pietrowski Styling: Isabelle van der Horst