Placeholder

Recept voor een vegetarisch broodje falafel

Falafel: lekker vegetarisch recept maar ook voor de niet-vegetariërs is dit een heerlijk gerecht! Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Libanon en de gefrituurde falafelballetjes worden vaak gegeten in een pitabroodje met een lekkere salade en saus erbij.

Falafel: lekker vegetarisch recept maar ook voor de niet-vegetariërs is dit een heerlijk gerecht! Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Libanon en de gefrituurde falafelballetjes worden vaak gegeten in een pitabroodje met een lekkere salade en saus erbij.

Tijd: 20-30 min.

 

 

 

Boodschappenlijstje:

(ongeveer 2 falafelballetjes per broodje en met de ingrediënten kan je ongeveer 4 broodjes maken)

  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 1 ei
  • Een kleine witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel koriander
  • 1,5 theelepel komijn
  • 1,5 theelepel chilipoeder (je kan ook iets meer toevoegen om het pittiger te maken)
  • 1,5 theelepel peterselie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel paneermeel
  • Eventueel nog wat zout en peper
  • Pitabroodjes
  • Groenten naar keuze, zoals sla, komkommer en tomaat.
  • Knoflooksaus (zie de benodigdheden hieronder)

Knoflooksaus:

  • 5 eetlepels creme fraiche
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel peterselie
  • zout en peper
  • 1 theelepel citroensap

Aan de slag!

  1. Begin met openmaken van het blikje kikkererwten en laat deze uitlekken in een zeef/vergiet.
  2. Pureer de kikkererwten met een keukenmachine, maar het kan ook gewoon met een vork/aardappelstamper.
  3. Snijd  de ui en de knoflook fijn.
  4. Als je het lekkerder vindt dat alles helemaal gepureerd is en dat er geen stukjes ui in zitten dan kan je beter alles pureren.
  5. Meng de ui en de knoflook door de gepureerde kikkererwten en voeg daarna ook het ei en alle kruiden (komijn, koriander, peterselie, chilipoeder, snufje zout en peper).
  6. Roer alles goed door elkaar en voeg ook de bakpoeder en het paneermeel toe. Het mengsel moet stevig zijn, als het nog heel erg plakt dan kan je nog een beetje paneermeel toevoegen.
  7. Verwarm nu de oven voor, als je hierin de pitabroodjes bakt, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Maak nu het knoflooksausje: daarvoor meng je alle ingrediënten voor de knoflooksaus door elkaar en klaar!
  9. Vorm nu met je handen ongeveer 8 platte balletjes van het kikkererwtenmengsel en giet een flinke laag olie in de pan.
  10. Bak de kikkererwtenballetjes op een middelmatig vuur ongeveer 5 minuten. Halverwege moet je ze een keer omdraaien. Laat ze voor het serveren even uitlekken op wat keukenpapier, zo laat je het vet er een beetje uitlopen. 
  11. Serveer de falafelballetjes in de pitabroodjes, lekker met wat sla, komkommer en knoflooksaus! Om het wat simpeler te maken kan je natuurlijk ook gewoon kant-en klare saus gebruiken.

Kijk voor meer heerlijke recepten op www.lekkerensimpel.com