Placeholder

Recept voor Cataplana: Portugees visstoofpotje

Een cataplana is een speciale pan waarnaar dit Portugese gerecht is genoemd.

Een cataplana is een speciale pan waarnaar
dit Portugese gerecht is genoemd.

Ingrediënten:
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 100 g chorizo
– 2 trostomaten
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– 50 ml witte wijn
– 100 ml visfond
– 1 laurierblad
– paar takjes rozemarijn
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– 12 grote garnalen – 500 g mosselen
– 500 g vongole •
– 250 g roodbaarsfilet (of andere witvis*)

Aan de slag
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de chorizo in plakjes, de tomaten in kleine stukjes en de paprika in repen. Bak de chorizo 3 minuten op matig vuur in een braadpan (of cataplana) zodat het vet eruit smelt. Voeg de ui en knoflook toe en bak een paar minuten mee.Verhoog het vuur en voeg de tomaat en paprika toe. Bak alles een paar minuten en schenk er de wijn en visfond bij. Voeg de laurier, rozemarijn en paprikapoeder toe en breng alles aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Doe de garnalen, mosselen, vongole en roodbaarsfilet erbij en sluit de pan af met een deksel. Kook 5 minuten en schep of schud af en toe om. Het gerecht is klaar als alle schelpen geopend zijn. Een echte cataplana komt meestal midden op tafel te staan zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Lekker met brood. 

Bereidingstijd: 30 minuten