Placeholder

Recept voor boereneieren met gebakken aardappeltjes

Probeer deze klassieker: Huevos rancheros (boereneieren).

Probeer deze klassieker: Huevos rancheros (boereneieren).

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
4 el olijfolie
-1 rode ui, fijngesneden
-1 teentje knoflook, fijngesneden
-4-6 jalapeño peperschijfjes (uit pot), fijngesneden
-1 blik tomatenblokjes (400 g)
-½ tl gemalen komijn
-½ tl gemalen koriander
-1 tl gedroogde oregano
-½ tl suiker
-zout en peper
-klontje boter
-700 g aardappelblokjes
-8 eieren
-1 avocado, in plakjes gesneden
-60 g feta, verkruimeld
-fijngesneden koriander

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 120°C. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekepan en laat de ui, knoflook en jalapeños in 3 minuten zachtjes fruiten. Zet het vuur hoger en voeg de tomatenblokjes, komijn, koriander, oregano, suiker en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus al roerend 6 minuten koken. Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie en het klontje boter in een koekepan en bak de aardappelblokjes met zout en peper op een middelhoog vuur in 10-12 minuten bruin en gaar. Haal de pan van het vuur, doe de saus in een ovenvaste kom en houd deze warm in de oven. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een nieuwe koekepan en bak 4 eieren met een beetje zout en peper. Leg de gebakken eieren op een bakplaat of ovenvast bord en houd ze warm in de oven terwijl je de andere 4 eieren op dezelfde manier bakt. Leg 2 gebakken eieren op elk bord en verdeel de aardappelblokjes rondom de eieren. Verdeel de saus tussen de eieren en garneer elke portie met wat avocadoplakjes en feta. Bestrooi met de fijngesneden koriander en serveer. 

Bereidingstijd: 25 minuten

Tips:
– Maak de huevos rancheros op traditionele wijze: volg het recept zoals aangegeven, maar serveer de eieren op twee gebakken tortilla’s in plaats van met de aardappelblokjes. De tortilla’s bak je in een beetje olie in één minuut aan elke kant.

– Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met ‘queso fresco’, een verse, kruimelige witte kaas. Feta is een prima vervanger, maar je kunt ook zachte geitenkaas of geraspte cheddar gebruiken.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Dille & Kamille, Nijhof, Zara home, Ikea, Kitsch kitchen, de Weldaad.