Wat Gebeurt Er Met Jou Als Je Sjans Hebt Op Een Terras Met Een Voorbijganger Op De Fiets 2021 04 14t150600.750

Het familierecept van Nadia Zerouali: 2 soorten Marokkaans brood

Waar je tv-kok en schrijfster Nadia Zerouali wakker voor kunt maken? Voor dit verslavend lekkere recept uit haar jeugd.

Aan ons de eer om ‘m met je te delen.

Batbot

(voor 3 broden)

Ingrediënten:

• 400 g bloem
• 450 fijne semolina + extra
• 1 el droge gist
• 1 tl zout
• 4 el zonnebloemolie + extra

Aan de slag

1. Doe alle ingrediënten in de kom van de standmixer. Voeg 500 ml lauwwarm water toe en kneed met de kneedhaak ongeveer 10 minuten tot een heel zacht en soepel deeg. Laat afgedekt met plasticfolie en daarover een schone theedoek in de kom ongeveer
30 minuten rijzen.
2. Sla het deeg terug en vorm er met de hand 3 bollen van. Laat op een schoon werkblad ongeveer 5 minuten rusten. Bestrooi elk bolletje lichtjes met wat semolina en druk met je hand tot platte (ca. 1,5 centimeter) ronde broodjes. Dek af onder een schone theedoek en laat weer 10 minuten rijzen.
3. Prik elk broodje een paar keer in met een speld. Schenk een beetje zonnebloemolie in verwarmde harcha-pan (of een gietijzeren koekenpan) en bak het broodje aan beide kanten goudbruin. Keer geregeld.
4. Bak op dezelfde manier de andere twee broodjes. Serveer ze warm.

Bewaren: laat afkoelen en vries ze zo snel mogelijk, goed verpakt in.

Voor panbrood: maak het deeg op dezelfde manier. Maak alleen een gaatje in het midden van elk gerezen brood, prik enkele malen in met een vork en bak in een hete droge (dus zonder olie) harcha-pan.

Krachel

(voor 10-12 kleine, lichtzoete broodjes)

Ingrediënten:

• 250 g bloem
• 450 g fijne semolina + extra
• 1 el droge gist
• 4 volle el suiker
• 5 volle el zonnebloemolie
• 1 tl zout
• 400 ml lauwwarme melk
• 50 g zachte roomboter

Aan de slag

1. Doe alle ingrediënten behalve de melk en roomboter in de kom van de standmixer. Meng goed. Voeg al knedend met de kneedhaak scheutje voor scheutje de melk en beetje bij beetje de boter in blokjes toe. Laat ongeveer 10 minuten kneden tot een heel zacht en soepel deeg.
2. Kneed met de hand op een schoon werkblad nog goed door. Vorm er een mooie bol van en laat afgedekt met plasticfolie en daarover een schone theedoek in de kom ongeveer 30 minuten rijzen.
3. Sla het deeg terug en vorm er met de hand 10 tot 12 kleine bolletjes van. Laat op een schoon werkblad ongeveer 5 minuten rusten. Druk met je hand of met de deegroller tot platte (ca. 1,5 centimeter) ronde broodjes. Bestrooi elk bolletje lichtjes met wat semolina. Dek af onder een schone theedoek en laat weer 10 minuten rijzen.
4. Verwarm de oven voor op 200°C. Prik de broodjes een paar keer in met een speld en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze warm.

Bewaren: laat afkoelen en vries ze zo snel mogelijk, goed verpakt in.