Van filterkoffie tot oploskoffie: dit is de gezondste optie

Van filterkoffie tot oploskoffie: dit is de gezondste koffiesoort

Geniet jij dagelijks van een lekker bakkie pleur? Dan heb je je vast weleens afgevraagd hoe gezond koffie eigenlijk is. Over koffie valt natuurlijk veel te zeggen, maar hoe gezond koffie is, hangt ook af van de soort. Van filterkoffie tot oploskoffie: dit is de gezondste optie.

Cafestol

Eerst duiken we even in de koffie, want koffie bevat het stofje cafestol. Volgens het Voedingscentrum verhoogt dit het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol kan in je bloedvaten blijven plakken, waardoor de kans op een hartaanval of beroerte toeneemt. Hoeveel cafestol in koffie zit hangt af van het soort koffie. We nemen de verschillende soorten met je door. 

Hoeveel koppen koffie kun je drinken?

Hoeveel koppen koffie je het beste kunt drinken hangt dus af van de soort. Hierbij moeten we ook denken aan cafeïne. Een gezonde volwassene kan ongeveer 400 milligram cafeïne binnenkrijgen zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft. Dat zijn ongeveer 5 koppen koffie per dag. Houd er wel rekening mee dat er andere adviezen gelden voor kinderen, jongeren en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Filterkoffie en koffiepads

Drink jij filterkoffie of heb je een koffiezetapparaat waarin je pads gebruikt? In dat geval is de hoeveelheid cafestol het laagst. Het papier filtert namelijk het cafestol. Het advies van het Voedingscentrum: neem niet meer dan 5 kopjes per dag. 

Oploskoffie

Voor oploskoffie is in eerste instantie ook een papieren filter gebruikt, waardoor een groot deel van de cafestol eruit gefilterd is. Hierdoor is het percentage cafestol dus ook in oploskoffie laag. Het advies: drink niet meer dan vijf kopjes per dag. 

Percolator

Maak jij gebruik van een percolator om jouw bakkie pleur te maken? Ook dan is het percentage cafestol laag. Water wordt onderin de percolator verwarmd en stijgt in een buisje op. Daarna dringt het water door een filter met grofgemalen koffiebonen. Het water gaat op deze manier een aantal keer door de gemalen koffie, waardoor cafestol wordt vastgehouden en niet in de koffie terechtkomt. Ook hierbij geldt het advies om niet meer dan vijf kopjes koffie te drinken. 

Espresso

Voor een espresso wordt water met druk door een filter met gemalen koffiebonen geperst. De hoeveelheid cafestol dat achterblijft hangt af van de machine die je gebruikt. Het heeft onder andere te maken met de verschillen in druk waarmee het water door het filter gaat of hoe lang het water in contact is met de gemalen koffiebonen. Hierdoor wordt de hoeveelheid cafestol in espresso ingedeeld als matig. Het advies van het Voedingscentrum: drink niet meer dan twee tot drie kopjes per dag.

Koffiecups

Wanneer je gebruikmaakt van een apparaat met cups, dan wordt het water met druk door de cups met koffie geperst. De hoeveelheid cafestol is in dit geval matig. Drink dus niet meer dan twee tot drie kopjes per dag. 

French press (doordrukkoffie)

Gebruik je een cafetière? Heet water wordt in dit geval over gemalen koffiebonen gegoten. Vervolgens drukt het filter naar beneden en houd je aan de bovenkant koffie over. Hierbij is er lang contact tussen het water en de gemalen koffie, waardoor er veel cafestol vrijkomt. Dit is dus niet de gezondste manier om koffie te zetten. Volgens het Voedingscentrum kun je het daarom beter niet (te vaak) drinken.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.