Of je nu van schilderen houdt, truien breit of piano speelt: het hebben van een hobby is supergezond. Benieuwd waarom? Lees het hier.

6 redenen waarom haken en breien zó goed voor je zijn

Een creatieve hobby – zoals haken of breien – vormt niet alleen een leuk tijdverdrijf, het kan je gezondheid op veel manieren ten goede komen.

1. Even geen stress

Een hobby zorgt ervoor dat je even niet bezig hoeft te zijn met de verplichtingen van het dagelijks leven en je gedachten kunt verzetten. Even geen stress aan je hoofd of negatieve emoties die je beheersen. En een mooie bijkomstigheid: dit effect blijkt nog dagenlang aan te houden.

2. Betere prestaties

Uit onderzoek van de San Francisco State University is gebleken dat het hebben van een hobby voor betere prestaties op het werk kan zorgen. Niet alleen leer je nieuwe vaardigheden, het helpt je ook om creatiever na te denken. Win-win!

Lees ook: haken is het nieuwe breien

3. Meer zelfvertrouwen

Wie vaak haar hobby uitoefent, zal merken dat het steeds beter gaat. Je kunt net wat meer liedjes spelen op de gitaar of wordt handiger in het haken. Keer op keer behaal je kleine successen, totdat je het punt hebt bereikt dat je je echt zelfverzekerd kunt voelen over datgene wat je doet. Hoe mooi is dat!

4. Lage bloeddruk

Je zult het misschien niet direct verwachten, maar ook je fysieke gezondheid plukt de vruchten van je hobby. Hierbij maakt het niet uit wat je doet, zolang je er maar plezier in hebt. Onderzoek onder 1400 mensen heeft aangetoond dat het ondernemen van een plezierige bezigheid leidt tot een lagere bloeddruk, een gezonder BMI en minder cortisol.

Lees ook: creatief met bloemblaadjes

5. Meer geluk

In 2017 deed Paul Smeets van de Universiteit Maastricht onderzoek naar het geluksgevoel onder zesduizend Nederlanders, Canadezen, Amerikanen en Denen. Wat bleek? Hoewel veel mensen denken gelukkig te worden door in hun vrije tijd televisie te kijken, zorgt het uitoefenen van een hobby of sport voor een veel groter geluksgevoel.

6. Goed geheugen

Dat schaken en sudoku’s je hersenen gezond kunnen houden, is duidelijk. Maar wist je dat creatieve hobby’s net zo goed kunnen bijdragen aan een beter geheugen? Het gebruik van beide handen laten je hersenen harder werken. Daarnaast wordt het stofje dopamine aangemaakt wanneer we iets doen wat we leuk vinden. Laat dit nou net goed werken tegen geheugenverlies!

Lees ook: creatief met schoolbordverf