Placeholder

Go retro!

Je huis helemaal retro met deze super-zelfmakers.

Je huis helemaal retro met deze super-zelfmakers.

1. Plaid

Nodig: * Verhuisdeken (Bouwmarkt), * 2,50m grijs satijn (Singels Stoffen), * 8,50m satijnlint 40mm, * 3m divers band, kant of paillettenband, * garen (alles G.Brouwer Fournituren)

Maken: * Knip de verhuisdeken in de lengte smaller, n.l. op de breedte van het satijn, 1,50m breed. * Versier de deken met wat verschillende bandjes. * Speld de deken op het satijn, met de goede stofkanten tegen elkaar, en stik rondom aan elkaar vast, laat een kleine opening open en keer de plaid. * Naai met de hand de opening dicht en stik rondom, op 1cm vanaf de buitenrand het satijnlint vast.

2. Kussens

Nodig: * Verhuisdeken (Bouwmarkt), 0,75m divers band, kant of paillettenband, * garens (alles G.Brouwer Fournituren), * binnenkussen Gosa Tulpan 65x65cm (€ 7,99 Ikea), * grote knoop met restje vilt eromheen

Maken: * Knip voor een kussen 2 vierkanten van 72x92cm. * Speld en stik over de gekleurde banen band of kant vast. * Speld en stik, met de goede stofkanten op elkaar, de rechthoeken aan elkaar vast, vouw voor de omslag van de hoes van elke rechthoek een strook van 20cm om, één naar boven en één naar onderen. Als de stof is vastgestikt en gekeerd, zitten deze stroken naar binnen. * Naai aan één van de kussens een lusje van band en een knoop met vilt eromheen vast. * Stop het binnenkussen erin.

Kussen langwerpig

Nodig: * Verhuisdeken (Bouwmarkt), * 1,50m divers band, kant of paillettenband, * garens (alles G.Brouwer Fournituren), * binnenkussen Inner 40x60cm (€ 1,99 Ikea), * 2 grote knopen met restjes vilt eromheen

Maken: * Knip voor het kussen een rechthoek van 42x140cm. * Speld en stik over de gekleurde banen band of kant vast. * Speld en stik, met de goede stofkanten op elkaar, de rechthoek dubbel, vouw voor de omslag van de hoes van één zijde een strook van 20cm naar binnen. Als de stof is vastgestikt en gekeerd, zit deze strook aan de buitenkant. * Naai aan de voorzijde van het kussen 2 knopen met vilt eromheen vast.* Stop het binnenkussen erin.

3. Gehaakt kussen

Nodig: * Haakpakket inclusief Eco+ wol van Cascade (deze wol komt uit Peru en is biologisch geverfd), * haaknaald, * maasnaald, * satijnlint, * binnenkussen en label (€ 27,50 De Wolfabriek).

Maken: * Het patroon komt gratis in de vorm van een filmpje op www.dewolfabriek.nl. Alles zit in dit pakket om het kussen te haken.

4. Canvas doeken

Nodig: * Canvas doeken 3D 2 stuks 40x80cm (€ 15,75), * acrylverf 'Amsterdam' zwart en wit (€ 7,90), * platte kwast (€ 3,35), * scrappapier diverse kleuren (€ 1,- p/st), * lijmspray (€ 6,25 alles Pipoos), * potlood, * schaar

Maken: * Meng witte verf op een schoteltje met wat zwart en verf horizontaal en verticaal in lange strepen de doeken grijs, ook de zijkanten, en laat goed drogen. * Print de letters 'Retro' uit in verschillende groottes. * Teken de letters in spiegelbeeld op de achterkant van de vellen papier, knip uit en plak ze op de doeken.

5. Krukje

Nodig: * Kruk (€ 4,50 kringloopwinkel), * 5 vellen vilt (€ 2,- Pipoos), * elastiek (€ 0,50 p/m markt)

Maken: * Stik verschillende laagjes vilt over elkaar heen tot een vierkant dat rondom 3cm groter is dan de zitting van het krukje. * Stik elastiek langs de binnenrand van het vilt, zorg ervoor dat het net iets strakker is dan de zitting. * Vouw de hoes om de zitting.

6. Kralenketting

Nodig: * 2 doosjes porseleinen kralen (€ 5,75 p/stuk), * katoenkoord (€ 1,50 beide Pipoos)

Maken: * Rijg de kralen aan het koord en knoop het op de gewenste lengte vast.