Beauty

Welke tandpasta kies jij?

De ene tandpasta belooft wittere tanden, de andere helpt tegen gevoelige tanden. Vriendin legt je de verschillen uit, waardoor jij de volgende keer in de supermarkt beter je keuze kunt maken.

Het verzorgen van je gebit is belangrijk en een van de manieren om dit te doen is door tanden te poetsen. Bijna iedereen poetst met tandpasta, maar er zijn zoveel verschillende soorten dat je soms niet weet welke je moet kopen.

De meeste tandpasta’s bevatten fluoride en calciumcarbonaat. De fluoride zorgt ervoor dat het glazuur minder oplost wanneer het in contact komt met zuur en dat het glazuur zich sneller herstelt. Calciumcarbonaat, ofwel krijt in poedervorm, verwijdert tandplak, voedselresten en aanslag van koffie, thee en sigaretten.

De tandpasta’s hebben verschillende toevoegingen waardoor de werking effectief is. We zetten de verschillende soorten op een rijtje:

  • Peuter en kleutertandpasta. Hierin zit minder fluoride, omdat kindertandjes geen geconcentreerde hoeveelheid fluoride nodig hebben en te veel fluoride in het lichaam schadelijk kan zijn. Kinderen snoepen nog weleens tandpasta of slikken het door.
  • Dag- en nachttandpasta. Er bestaan verschillende tandpasta’s voor ’s avonds en ’s ochtends. ’s Nachts heeft je gebit de tijd om zich te herstellen, omdat je mond dicht is. Een nachttandpasta kan dan beter zijn best doen. Overdag willen we vooral een frisse mond, daar kan de dagtandpasta meer op gericht zijn. Het is alleen (nog) niet wetenschappelijk bewezen of ze echt beter werken.
  • Antitandsteentandpasta. Deze tandpasta gaat tandsteenvorming tegen, hij verwijdert het helaas niet.
  • Tandpasta tegen gevoelig tandvlees. Tandpasta’s tegen tandvleesproblemen bevatten een andere fluoride om tandvleesontsteking tegen te gaan. Die fluoride lijkt weer minder goed te werken tegen gaatjes.
  • Tandpasta tegen gevoelige tanden. Tandpasta tegen gevoelige tanden helpt bij 4 op de 5 mensen. Het ene merk heeft andere werkende bestanddelen dan het andere, dus het kan zo zijn dat het ene merk niet of minder goed bij jou werkt dan het andere merk.
  • Whitening tandpasta. Met deze tandpasta’s moet je voorzichtig zijn. De kans dat het glazuur slijt is groot, doordat whitening tandpasta meer zogeheten schuurmiddel bevat om vlekken weg te krijgen. Het beste is 1 of 2 keer per week deze tandpasta te gebruiken.
  • Homeopathische tandpasta. Homeopathische tandpasta bevat geen pepermuntolie. In pepermunt zit namelijk een stofje dat de werking van andere homeopathische geneesmiddelen tegengaat.
  • Biologische tandpasta. In biologische tandpasta zit geen fluoride, deze is compleet samengesteld uit plantenextracten en oliën.

Lees ook onze tips voor een stralende glimlach.

Reageer op dit artikel

Welke tandpasta kies jij?

anita.oomen.52

Whitening tandpasta

Ik vind het gewoon mooi als me tanden wit zijn 😉

Rosa Red

Biologische tandpasta

Ik maak zelf mijn tandpasta met kokosvet en Keltischzeezout en aromatische olie voor een frisse geur. Er zit zoveel rotzooi in tandpasta en daarom maar ik het liever zelf:D