Placeholder

Gezonde nagels

Wil jij mooie, verzorgde nagels? Dan hebben wij hier een aantal tips voor je.

Wil jij mooie, verzorgde nagels? Dan hebben wij hier een aantal tips voor je.

Je nagels bestaan uit verschillende lagen: de hoornlaag, de keratinelaag en de epitheellaag. Omdat je deze lagen allemaal goed moet verzorgen, is het belangrijk wat je eet. Zo zorgt vitamine B2 ervoor dat je nagels goed groeien. Ook proteïne stimuleert dit.

Je nagelriemen zijn een belangrijk onderdeel van je nagels. Het is belangrijk dat deze soepel blijven. Er is speciale nagelriemolie te verkrijgen waar je je nagelriemen mee in kunt smeren. Ook blijven je nagelriemen vaak aan je nagel zitten. Duw deze zachtjes terug als ze zacht zijn van de olie.

Wat te doen tegen een broze nagel?
Wanneer je broze nagels hebt, betekent dit dat je meer ijzer moet eten. Denk hierbij aan spinazie, rood vlees en vette vis. Ook een tekort aan eiwitten en vitamine A kan hiervan de boosdoener zijn. Meer zuivelproducten en eieren helpen hier ook tegen.

Doe je nagels regelmatig in een bakje olie. Dit kan speciale nagelolie zijn, maar je kunt ook zonnebloemolie gebruiken. Door de olie worden je nagels steviger en zullen ze minder snel afbreken. Ook kun je je nagels het beste recht afvijlen. In een puntvorm zullen ze namelijk sneller afbreken.

Wat te doen tegen splijtende nagels?
Splijtende nagels krijg je vaak door schoonmaakmiddelen. Daarom is het ook belangrijk dat wanneer je schoon gaat maken, je met handschoenen werkt. Splijtende nagels kun je het beste kort vijlen en insmeren met een herstellende nagelcrème.

Ook is het van belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Wanneer de keratinelaag niet voldoende vocht heeft, gaat je bovenste laag van je nagel (de hoornlaag) loszitten, wat ervoor zorgt dat je nagel gaat splijten.

Wat te doen tegen nijnagels?
Nijnagels zijn die losse, harde stukjes aan de zijkant van je nagel. Deze ontstaan door een tekort aan foliumzuur of door droge handen. Daarom is het belangrijk dat je je handen regelmatig insmeert met  een goed verzorgende handcrème. Ook kun je meer broccoli, spinazie en spruitjes eten om meer foliumzuur binnen te krijgen.

Wat te doen tegen witte plekjes op je nagel?
Veel mensen denken dat je een tekort hebt aan calcium wanneer je witte plekjes op je nagels hebt. Dat is niet het geval. Deze witte plekjes zijn eigenlijk de blauwe plekken van je nagel. Wanneer je ergens tegenaan stoot, ontstaat er een klein luchtbelletje onder je nagel. Wat je hiertegen kunt doen? Lak je nagels! De lak zorgt ervoor dat er minder vocht uit je nagel verdampt, waardoor je nagel weer gaat hechten.

Wat te doen tegen gele nagels?
Soms kleurt je nagel geel. Dit kan komen door de nagellak die je op je nagels had. Deze trekt in waardoor je nagels geel kleuren. Dit kun je voorkomen door eerst een basisnagellak op je nagels te lakken, zodat de kleur niet in je nagels trekt. Ook is het beter om nagellak te verwijderen met een nagellakremover die geen aceton bevat. Dit kan een gele waas achterlaten.

Door je nagels te polijsten, vijl je deze gele kleur eraf en voorkom je dat de nagellak in je nagels trekt. Ook zorgt polijsten ervoor dat je nagels mooi glimmen. Je nagels polijsten kun je tegenwoordig met een elektrische polijstvijl doen, bijvoorbeeld met Silk'n MicroNail. Dit apparaat geeft je in slechts enkele seconden perfect verzorgde nagels met een stralende glans als resultaat.

Bron: Gezond van lichaam en geest