Vergelijken

Dit is waarom vergelijken je ongelukkig maakt (en zó stop je ermee)

Of het nu gaat om die collega die altijd lijkt te slagen, de vriendin met het perfecte gezin of de buurvrouw die er altijd zo stijlvol uitziet. Het kan verleidelijk zijn om jezelf te vergelijken met anderen. Toch is het beter om hiermee te stoppen. Dít is de reden. 

Deze voortdurende vergelijkingen zijn niet goed voor je geluksniveau. Lees hieronder wat handige tips om jezelf te ‘bevrijden’ uit deze vicieuze cirkel. 

Stop vandaag nog met jezelf vergelijken met anderen

De ‘perfecte’ plaatjes zijn vaak maar schijn

Het eerste probleem met vergelijken is dat we vaak alleen de buitenkant zien. Social media, bijvoorbeeld, toont ons meestal een gemanipuleerd beeld van iemands leven: een glimlachende foto op vakantie, een prachtig gezin of een strakke lichaamsvorm. We vergeten echter dat deze beelden vaak slechts een momentopname zijn en niet het volledige plaatje laten zien. Iemand die er perfect uitziet op Instagram, kan net zo goed haar eigen onzekerheden en uitdagingen hebben.

Wanneer je jezelf vergelijkt met deze ‘perfecte’ versies van anderen, stel je je onterecht voor dat hun leven beter is dan het jouwe. Dit creëert een onrealistisch beeld en zorgt ervoor dat je jezelf als minder ziet. Het is tijd om te realiseren dat niemand perfect is – ook diegene die je als voorbeeld ziet.

Je verliest jezelf in de vergelijking

Wanneer je constant bezig bent met jezelf te vergelijken, verlies je het contact met je eigen waarden, doelen en uniekheid. Jij bent jij, en dat is precies wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Elke keer dat je je richt op wat anderen doen of hebben, vergroot je de kloof tussen jou en je eigen authenticiteit. Vergelijken haalt je weg van je eigen pad en zorgt ervoor dat je doelen gaan draaien om de verwachtingen van anderen in plaats van om wat jij écht wilt.

Vergelijken zorgt voor onzekerheid en stress

In plaats van je zelfvertrouwen een boost te geven, kan constant vergelijken juist je zelfbeeld aantasten. Misschien voel je je onzeker over je carrière, je uiterlijk of je gezinssituatie. Deze gevoelens kunnen stress en zelfs angst veroorzaken. Je zou jezelf kunnen afvragen waarom je het niet beter doet, waarom je niet hetzelfde hebt bereikt of waarom je niet hetzelfde gelooft in jezelf als die ander. Dit maakt je niet alleen ongelukkig, maar ook gestrest en vermoeid van de constante strijd tegen jezelf.

Hoe stop je met vergelijken?

Nu je weet waarom vergelijken zoveel schade aanricht, is het tijd om te stoppen. Maar hoe doe je dat? Hier zijn enkele tips:

1. Focus op je eigen pad

In plaats van te kijken naar wat anderen doen, richt je je energie op jouw eigen doelen. Wat wil jij bereiken? Wat maakt jou gelukkig? Wanneer je je eigen pad volgt, zul je merken dat de druk van anderen veel minder invloed op je heeft.

2. Schakel je sociale media uit

Sociale media kunnen een bron van voortdurende vergelijking zijn. Als je merkt dat je vaker in de valkuil van vergelijken trapt, probeer dan je socialmediagebruik te beperken. Dit kan je een gevoel van rust geven en je helpen om meer in het moment te leven.

3. Oefen dankbaarheid

Een krachtige manier om jezelf uit de vergelijking te halen, is door elke dag dankbaarheid te oefenen. Dit kan zo simpel zijn als het opschrijven van drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Wanneer je je focust op wat je al hebt, zul je merken dat je veel gelukkiger en tevredener wordt.

4. Vergelijk je niet met je verleden

Vergelijken gaat niet alleen over anderen; het gaat ook over jezelf. We zijn vaak geneigd om onszelf te vergelijken met wie we vroeger waren, en dat kan ook leiden tot gevoelens van teleurstelling. Het is belangrijk om jezelf te accepteren zoals je nu bent, met al je vooruitgangen, leermomenten en zelfs je fouten. Je hebt jezelf al zover gebracht, en dat is een prestatie op zich.

5. Praat erover

Het helpt om openlijk over je gevoelens van onzekerheid te praten. Soms kunnen gesprekken met vrienden of een coach je helpen om een realistischer en minder vergelijkend perspectief te krijgen.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Psychologie.nl
Foto: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Uit andere media


Vera Guldemeester

Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.

Meer van Vera