Woninginbraak

Francis: ‘Toen ik ’s avonds thuiskwam, zag ik meteen dat er iets niet klopte’

(Woning)inbraak is een ervaring die je altijd bijblijft. Francis kreeg ermee te maken. ‘Ik vind het vooral erg dat ik de sieraden van mijn overleden moeder nooit meer kan zien en aanraken.’

In samenwerking met Interpolis

Inbrekers zijn niet alleen ’s nachts actief, ook op klaarlichte dag slaan ze vaak hun slag, zoals in het huis van Francis (35). Bij haar heeft een inbreker ingebroken via een openstaand tuimelraam op de eerste verdieping. 

Open ramen

Francis: “De vuilnisbak stond tegen de achtergevel aan, daar is de inbreker op geklommen om zo in de dakgoot te komen. Hierna kon de inbreker via het openstaande raam naar binnen. Wij waren allemaal niet thuis: de kinderen zaten op school, mijn man en ik waren aan het werk.

Emotionele waarde

Toen ik ’s avonds thuiskwam, zag ik meteen dat er iets niet klopte. De lades en kasten stonden open en het huis was rommelig. Onder andere onze audio-installatie en mooie sieraden waren weg. Ik vind het vooral erg dat ik de sieraden van mijn overleden moeder nooit meer kan zien en aanraken. Daar zit zo’n emotionele waarde aan, dat is niet in geld uit te drukken. Bovendien had ik een tijdlang een onveilig gevoel.

Stuk alerter

Gelukkig waren we supergoed verzekerd. De waarde van de gestolen spullen kregen we zonder gedoe uitgekeerd door de verzekeraar. De politie heeft vingerafdrukken genomen, maar de dader is helaas nooit gepakt. Na de inbraak zijn mijn man en ik een stuk alerter. Als we weggaan, checken we of alle ramen en deuren goed dicht zijn. Ook hebben we betere sloten met een politiekeurmerk op de deuren en ramen laten monteren.”

3 tips van een ex-inbreker

Een inbreker heeft gemiddeld 7 minuten nodig om in te breken en de spullen uit je huis te halen. Ex-inbreker Evert Jansen weet dat. “Alles draait dus om tijd. Als de inbreker merkt dat het te lang gaat duren of ziet dat er geen beginnen aan is, slaat hij jouw huis over.” Zo maak je het een inbreker zo lastig mogelijk:

  • Toon sociale betrokkenheid

Inbrekers verkennen de buurt om te zien of ze worden opgemerkt. Evert: “Een kort knikje naar (on)bekenden kan hierbij al het verschil maken. Bespreek ook altijd met je buren als iets je opvalt of als je iets niet vertrouwt. Zo kun je samen een oogje in het zeil houden. Neem zo nodig ook contact op met de wijkagent of politie.”

  • Berg alles in de tuin op

Inbrekers zijn creatief. Volgens Evert maakt een inbreker graag gebruik van een rondslingerende vuilnisbak, bezem of ladder om binnen te komen.

  • Haal de vaart eruit

De kerntrekmethode is een van de mees voorkomende technieken, want die is snel en geluidloos: een inbreker draait binnen 30 seconden een schroef in het cilinderslot, om dat vervolgens met een zogenoemde kerntrekker uit het beslag te trekken. Laat je woning dus uitrusten met deurbeslagen met 3 SKG-sterren, die zijn van kerntrekbeveiliging voorzien. Daarnaast tipt Evert een anti-inbraakstrip: dit maakt het voor inbrekers onmogelijk om met een plastic pasje langs de lijst van de deur te gaan. Hierdoor kan de deur niet worden geopend als hij niet op slot is. Monteer ook een speciale brievenbusbeveiliger over de binnenkant van je brievenbus, die maakt hengelen moeilijker en dus minder aantrekkelijk.

Wist je dat…

Het grootste deel van alle inbraken wordt gepleegd door mensen die een buurt kennen? Het zijn gelegenheidsinbrekers die plotseling hun kansen zien. Check inbraakbarometer.nl, daar zie je het inbraakrisico van jouw wijk. Om inbrekers te weren of inbraakschade te voorkomen, zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan een draadloos raamalarm, een aanwezigheidssimulator of veiligheidsfolie op de ramen. Dit folie is niet zichtbaar, het verooroorzaakt geen doorkijkbelemmering, maar is wél effectief, want je breekt er niet zomaar doorheen.

Een veilig huis is een fijn huis

Je huis is een plek voor ontspanning en waar je je fijn en veilig wilt voelen. Interpolis wil samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak- en waterschade. Zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is. Krijg je toch te maken met schade aan je huis of spullen? Bij Interpolis kun je erop rekenen dat je snel en goed wordt geholpen. Bovendien wordt de schade op een veilige en duurzame manier hersteld. Ontdek alles over veilig wonen.