Placeholder

Bakrecept: Jolisa’s glutenvrije appeltaart

Echt heel Holland bakt. In Vriendin 38 lees je deze week de verhalen van vrouwen die hun brood verdienen met taarten bakken. Op Vriendin.nl delen zij deze week hun favoriete recept. Vandaag de glutenvrije appeltaart van Jolisa.

Echt heel Holland bakt. In Vriendin 38 lees je deze week de verhalen van vrouwen die hun brood verdienen met taarten bakken. Op Vriendin.nl delen zij deze week hun favoriete recept. Vandaag de glutenvrije appeltaart van Jolisa.

Ingrediënten: 1 ei • 250 g boter (lactosevrij of roomboter voor de liefhebbers) • 200 g fijne kristalsuiker (of als je geraffineerd suikervrij wilt: 150 g palmsuiker en 50 g honing) • 400 g maïsmeel (of 270 g johannesbroodpitmeel, 30 g sojameel en 100 g boekweit) • vanillestokje, geschraapt • 7 g baking soda • 1,5 kilo zoetzure appels • 3 tl kaneel • 2 à 3 eetlepels honing • 3 bolletjes stemgember, fijngesneden of geperst (als je volledig suikervrij wilt: gemberpoeder of verse gember) • 10 à 15 g glutenvrij paneermeel (biowinkel)

Aan de slag:
Verwarm de oven voor tot 170ºC. Klop het ei los en meng de helft ervan met de boter, suiker, glutenvrij bakmeel, vanille, baking soda en een snufje zout tot een stevig deeg. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Meng met de kaneel, honing en gember. Vet de springvorm in en bestuif met wat glutenvrij bloem. Gebruik wat deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm (dit is om het overtollige vocht van de appels op te nemen). Doe de appelmix in de vorm. Rol het overgebleven deeg uit tot een dunne lap en snijd er (met een pizzasnijder) stroken van ongeveer 1 tot 1,5 cm breed van. Leg de stroken kruislings over de taart. Besmeer met een kwast met het overgebleven ei, en bestrooi met palmsuiker. Bak de taart in het midden van de oven ongeveer 60 minuten, zodat hij mooi goudbruin is. Zet hem op een rooster om af te koelen, haal hem daarna pas uit de vorm.

Jolisa raakte twee jaar geleden overspannen thuis. Een vriendin stelde voor om taarten te bakken. Jolisa vond dit geweldig en vanaf dat moment begon haar bakavontuur. Na een half jaar bakken voor vrienden en familie schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel. Benieuwd naar de baksels van Jolisa. Bekijk hier haar website.