×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Samira verloor haar twee zoons bij de ramp met de MH17

Samira verloor haar twee zoons bij de ramp met de MH17
24.05.2017 -

Bij de aanslag op de MH17 kwamen alle 298 passagiers om het leven. Onder hen de twee zoons van Samira (40). Shaka (19) en Miguel (11) waren op weg naar hun opa en oma in Indonesië. “De eerste twee jaar na de ramp voelde ik niets. Ik leefde, maar van binnen was ik dood.”


'Ik zei dat ze niets zal gebeuren' 

 

Laatste knuffel
Ook op de dag dat hij zou vliegen, was Miguel erg aanhankelijk. Nadat we elkaar hadden geknuffeld en afscheid hadden genomen, draaide hij zich vlak voor de gate ineens om. Hij rende naar me toe en zei: ‘Mama, ik kan niet gaan. Ik ben bang dat het vliegtuig explodeert.’ Ik hield hem vast en probeerde hem gerust te stellen. ‘Miguel, doe niet zo mal. Je hebt al zo vaak gevlogen. Mama belooft je dat er niets zal gebeuren’, zei ik, terwijl ik hem een laatste knuffel gaf. Shaka, zorgzaam als hij was, stuurde me tien minuten voor vertrek nog een lief berichtje: ‘Mama, maak je geen zorgen. Ik bescherm jouw baby’, was het laatste dat hij me liet weten. Tot op de dag van vandaag neem ik het mezelf kwalijk dat ik Miguels voorgevoelens heb weggewuifd. Hoe kon ik garanderen dat het vliegtuig niet zou exploderen? Natuurlijk, het is ondenkbaar dat een vliegtuig op weg naar een vakantiebestemming wordt gebombardeerd en Miguel had niet eerder dingen voorspeld, maar alles was zo anders geweest als ik had geluisterd naar zijn intuïtie. Om te blijven functioneren en niet verscheurd te worden door verdriet en schuldgevoel, schakel ik mijn emoties uit. De eerste twee jaar na de ramp voelde ik niets. Ik leefde, maar van binnen was ik dood.”

'Het doet me pijn dat de daders geen schuld bekennen' 
 

Waarheid boven tafel
“Mijn vader is arts en heeft zijn hele leven in dienst gesteld van het helpen van mensen. Op de dagen dat zijn praktijk gesloten was, hielp hij bij ons thuis in Indonesië mensen die geen geld hadden voor een goede medische behandeling. Mijn vader was heel wijs. Meer dan eens zei hij tegen me: ‘Doe mensen geen pijn en als ze jou wel kwetsen, heb geen haat tegen hen. Doe dit niet voor de ander, maar voor jezelf.’ Ik begreep nooit wat hij hiermee bedoelde. Als iemand je beschadigt, moet je toch júíst van je afbijten? Maar sinds de ramp snap ik wat hij bedoelt. Het vliegtuig werd in een conflictgebied beschoten. De verantwoordelijkheid voor de ramp durft niemand op zich te nemen. Het ligt erg gecompliceerd en er spelen meerdere belangen. Het doet me pijn dat de daders geen schuld bekennen. Uit zelfbescherming probeer ik het nieuws niet te volgen. Het is te veel, er is te veel onduidelijkheid en ik begrijp het toch niet. Ik hoop alleen dat er een dag komt waarop de waarheid boven tafel komt. Misschien dat ik dan beter met
mijn verdriet kan omgaan.”

Lees het hele verhaal van Samira in Vriendin 21

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
Johnny de Mol: 'Vreselijk als je op je 11e in een vrouwenopvang belandt'

30.08.2017 - Advertorial - Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Dit geluk geldt helaas niet voor hen allemaal. Ruim 100.000 kinderen hebben een onveilig of instabiel thuis, worden verwaarloosd of mishandeld.

Lees meer
Rik (16) werd seksueel misbruikt: 'Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders'

24.08.2017 - Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |