Geen categorie

MH17-monument wordt vandaag geopend

Vandaag is het drie jaar geleden dat de vliegtuigramp MH17 plaatsvond. Ronald A. Westerhuis heeft het monument ontworpen. De onthulling is live te volgen via NPO1.

Westerhuis vertelde NOS dat hij het zwaar vond om dit monument te maken. Het voelde volgens hem zwaar en beladen. Hij hoopt dan ook nooit meer een grafmonument te maken: "Ik kan me nu nog steeds niet voorstellen hoe dat is, een geliefde naar Schiphol brengen en die daarna nooit meer zien." 

Herinneringsbos
Het monument staat in het herinneringsbos in Vijfhuizen. Daar staan 298 bomen, voor ieder slachtoffer één, in de vorm van een lint. De bomen werden maart dit jaar geplant. 

Staal en een oog naar de hemel
Voor het monument kunnen mensen plaatsnemen. Er staat een 4 meter hoge wand van staal. Voor Westerhuis staat staal voor verdriet. Voor de wand staat een groot oog, waarin de namen van de slachtoffers gegraveerd staan. Westerhuis is zelf niet christelijk, maar wilde dat het spiegelende vlak omhoog kijkt, zodat er een connectie wordt gemaakt tussen de nabestaanden en de slachtoffers in de hemel. 

Vanaf 13.55 uur kun je de opening van het monument live volgen op NPO1. 

Nabestaande Samira vertelde haar verhaal in Vriendin. 

Foto: Screenshot video NOS

Reageer op dit artikel

Instagram