×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Het jaar van... leukemiepatiënte Viora

Het jaar van... leukemiepatiënte Viora
21.12.2016 -

Viora (25) was altijd superfit: ze sportte vijf keer per week en leefde gezond. Tot ze in januari bij de huisarts belandde met, zo leek het, ernstige bloedarmoede. Het bleek acute lymfatische leukemie te zijn.Viora’s jaar in twaalf maanden.


Januari
“Dit gaat niet over mij, denk ik als de arts me op 7 januari vertelt wat er met me aan de hand is. En als het wel over mij gaat, ga ik dus dood. Hoe kan dat nou? Ik ben 25, heb mijn hbo-opleiding bedrijfscommunicatie afgerond, woon net samen met Joost en heb een goedlopende webshop met mijn moeder. Maar belangrijker nog: ik leef supergezond! Ik sport veel en let op wat ik eet. De laatste weken had ik weliswaar een vreemd soort spierpijn en moeite met dagelijkse dingen – traplopen, fietsen, werken – maar ik dacht: dat gaat wel weer over. Ik heb vitaminetekort, bloedarmoede misschien. Aan iets ernstigs als leukemie denk je niet. Ik ben terneergeslagen. En niet alleen ik: Joost huilt en mijn moeder staart stoïcijns voor zich uit. Buiten wordt het al donker en de regen komt met bakken uit de hemel. Typisch weer voor zulk slecht nieuws. Pas een dag later kan de arts ons meer details geven. Het blijkt acute lymfatische leukemie te zijn. Een vorm die goed te behandelen is, al is het traject lang en zwaar. Ik moet rekenen op tweeënhalf jaar lang maandelijkse chemokuren, pillen en ook ruggenprikken.” 
 

‘‘Hoe is het?’ vragen mensen. Maar soms weet ik gewoon niet hoe het met me is’

 

Februari 
“De reis naar New York die Joost en ik zouden maken, hebben we gecanceld. Natuurlijk balen we daarvan. Maar ik denk: eerst beter worden, dan komen al die leuke dingen straks wel weer. Ik weet niet precies wat ik kan verwachten van de chemokuren en hoe mijn lichaam daarop reageert. Er is ook niemand die me dat kan vertellen. Typische bijverschijnselen als misselijkheid en overgeven blijven uit. Maar ik voel al vanaf chemodag één dat mijn lichaam zwakker wordt en niet meer voelt als dat van mij. Gelukkig krijg ik na twee weken goed nieuws: de chemo doet zijn werk en de leukemie is onder controle. Leukemie is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Bepaalde witte bloedcellen in het beenmerg rijpen niet uit, ze groeien niet uit tot normale volwassen cellen. Het beenmerg gaat hierdoor afwijkende bloedcellen produceren: kwaadaardige ‘blasten’. De arts zegt dat als ik nu zou stoppen met de behandeling, ik misschien wel tachtig word."


Meer lezen over Viora's jaar? Dat kan in Vriendin 51

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |