×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Het jaar van... leukemiepatiënte Viora

Het jaar van... leukemiepatiënte Viora
21.12.2016 -

Viora (25) was altijd superfit: ze sportte vijf keer per week en leefde gezond. Tot ze in januari bij de huisarts belandde met, zo leek het, ernstige bloedarmoede. Het bleek acute lymfatische leukemie te zijn.Viora’s jaar in twaalf maanden.


Januari
“Dit gaat niet over mij, denk ik als de arts me op 7 januari vertelt wat er met me aan de hand is. En als het wel over mij gaat, ga ik dus dood. Hoe kan dat nou? Ik ben 25, heb mijn hbo-opleiding bedrijfscommunicatie afgerond, woon net samen met Joost en heb een goedlopende webshop met mijn moeder. Maar belangrijker nog: ik leef supergezond! Ik sport veel en let op wat ik eet. De laatste weken had ik weliswaar een vreemd soort spierpijn en moeite met dagelijkse dingen – traplopen, fietsen, werken – maar ik dacht: dat gaat wel weer over. Ik heb vitaminetekort, bloedarmoede misschien. Aan iets ernstigs als leukemie denk je niet. Ik ben terneergeslagen. En niet alleen ik: Joost huilt en mijn moeder staart stoïcijns voor zich uit. Buiten wordt het al donker en de regen komt met bakken uit de hemel. Typisch weer voor zulk slecht nieuws. Pas een dag later kan de arts ons meer details geven. Het blijkt acute lymfatische leukemie te zijn. Een vorm die goed te behandelen is, al is het traject lang en zwaar. Ik moet rekenen op tweeënhalf jaar lang maandelijkse chemokuren, pillen en ook ruggenprikken.” 
 

‘‘Hoe is het?’ vragen mensen. Maar soms weet ik gewoon niet hoe het met me is’

 

Februari 
“De reis naar New York die Joost en ik zouden maken, hebben we gecanceld. Natuurlijk balen we daarvan. Maar ik denk: eerst beter worden, dan komen al die leuke dingen straks wel weer. Ik weet niet precies wat ik kan verwachten van de chemokuren en hoe mijn lichaam daarop reageert. Er is ook niemand die me dat kan vertellen. Typische bijverschijnselen als misselijkheid en overgeven blijven uit. Maar ik voel al vanaf chemodag één dat mijn lichaam zwakker wordt en niet meer voelt als dat van mij. Gelukkig krijg ik na twee weken goed nieuws: de chemo doet zijn werk en de leukemie is onder controle. Leukemie is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Bepaalde witte bloedcellen in het beenmerg rijpen niet uit, ze groeien niet uit tot normale volwassen cellen. Het beenmerg gaat hierdoor afwijkende bloedcellen produceren: kwaadaardige ‘blasten’. De arts zegt dat als ik nu zou stoppen met de behandeling, ik misschien wel tachtig word."


Meer lezen over Viora's jaar? Dat kan in Vriendin 51

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |