×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 48: verslaggever Jaap van Deurzen gaat volgend jaar met pensioen

Vriendin 48: verslaggever Jaap van Deurzen gaat volgend jaar met pensioen
29.11.2016 -

Jaap van Deurzen (64) reist voor RTL nieuws niet alleen stad en land af, hij is ook veel in het buitenland. Nog even dan: volgend jaar gaat de leukste verslaggever van Nederland met pensioen.


Wilde je altijd al journalist worden?
“Eigenlijk wel. Het vak van journalist kende ik uit Kuifje, dat wilde ik ook! Als jongetje van tien schreef ik verhaaltjes op mijn kamer die ik daarna aan mijn moeder liet lezen. Maar ik kwam uit een arbeidersgezin uit Rotterdam en daar werd je eigenlijk opgevoed voor de haven. Mijn moeder zei: ‘Als je journalist wilt worden, moet je naar de hbs’ en dat was niet haalbaar. Toen ben ik maar reisleider geworden.”

Is dat niet heel wat anders?
“Reisleider is een combinatie van verhaaltjes vertellen en op pad zijn. En ook wel een beetje in the picture staan. Destijds, ik was 27, had ik een Deense vriendin en werkte ik voor een Deens reisbureau in Ierland. Daar was ik buschauffeur en reisleider, met een microfoon voor mijn gezicht. Ik ben ook nog in Griekenland geweest, en in Italië heb ik de Denen de skipistes laten zien. Heel leuk. En best bijzonder voor een arbeidersjongen, ja. Maar op een gegeven moment wilde ik wat anders doen en ben ik stukjes gaan schrijven die ik naar de krant stuurde. Naar de Amsterdamse krant Het Parool en naar Opzij.”

Opzij is een vrouwenblad.
“Klopt! Ik was inmiddels getrouwd met Ineke en had kinderen. Ik vond schrijven leuk en stuurde stukjes naar Opzij over mijn vrouw en dochter onder de naam Josfineke van Deurzen. Zo werd ik columnist voor Opzij. Ik werd op een gegeven moment gebeld waar die rekening naartoe moest. Ik kreeg er 75 gulden voor. Nou ja, toen kwam de aap uit de mouw; ze vonden het wel heel grappig maar wilden geen man als vrouw.”

Vond je dat niet moeilijk, om in de huid van een vrouw te kruipen?
“Nee, niet echt. Toen het schrijven voor Opzij ophield, heb ik Viva onder hetzelfde pseudoniem benaderd. Die vonden mijn stukjes heel leuk, maar vonden dat ik te veel op de kinderen focuste. Of ik niet meer over mijn vrouw-zijn wilde schrijven. En even langs wilde komen. Ik heb mijn vrouw nog gevraagd of zij naar het gesprek wilde gaan, maar dat durfde ze niet. Dat was het einde van mijn vrouwelijke columnistenschap.”

Lees het hele interview in Vriendin 48. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |