×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hoe is de afspraak over zomer- en wintertijd ontstaan?

Hoe is de afspraak over zomer- en wintertijd ontstaan?
22.03.2016 -

Op zondag 27 maart gaat de zomertijd weer in, dat betekent helaas een uurtje korter slapen… Hoe de afspraak over zomer- en wintertijd is ontstaan? Wij leggen het uit.


De ‘echte’ tijd, de wintertijd, moet in het voorjaar een uurtje opschuiven voor de zomertijd. Deze afspraak geldt in heel Europa.

William Willett
In 1907 bedacht de Britse William Willett dat mensen langer van zonlicht profiteren als de klok in het voorjaar vooruit gaat. Dit zou volgens Willett 210 uur extra zonlicht opleveren, een enorme besparing op de energierekening. Volgens Willett kon dit plan uitgevoerd worden door de klok elke zondag van april 20 minuten vooruit te zetten. 

Eerste Wereldoorlog
Een goed concept, weten we nu. Echter, de zomertijd werd pas in 1916 voor het eerst ingevoerd. De Duitsers moesten door de oorlog zuinig zijn met energie en bedachten daarom dat de klok in het voorjaar vooruit moest. Dit ging anders dan Willett in gedachte had: de klok ging gewoon in één keer een heel uur vooruit. Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft.

Oliecrisis
In de jaren ’70 brak de oliecrisis uit. Om zo veel mogelijk energie te besparen, werd de zomertijd daarom in 1977 opnieuw ingevoerd. 

Ezelsbruggetje: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit.

Bron: Willemwever.nl, Clipphanger
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Happy Anniversary Trip: Disneyland Paris viert feest met 5 Vriendin-lezeressen

23.11.2017 - Disneyland Paris bestaat 25 jaar en Vriendin 20 jaar en dat is reden voor een groot feest. Vijf lezeressen die iets te vieren hebben mochten met hun familie of vriendinnen op Happy Anniversary Trip naar Disneyland Paris.

Lees meer

4

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

9

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer

1

Nieuwe reep Tony Chocolonely: melk pompoenpit cranberry

13.11.2017 - Dol op de chocolade van Tony Chocolonely? Vanaf vandaag vind je in de schappen van de Albert Heijn weer een nieuwe smaak.

Lees meer
Wat je moet weten van de 'elfde van de elfde'

11.11.2017 - Het carnavalsseizoen is vandaag officieel gestart. Op 11 november om elf over elf 's avonds komt de Raad van Elf voor het eerst weer bij elkaar. Ook wordt vandaag de nieuwe Prins Carnaval bekend gemaakt.

Lees meer!
Kookboekengeschenk: 'Smaakmakers'

10.11.2017 - Voor de eerste keer is er nu een Kookboekengeschenk. Bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken krijg je het boek 'Smaakmakers' cadeau.

Lees meer!

1

Decoreer je huis met deze mandala-stencils

08.11.2017 - Hoe leuk zijn deze mandala-stencils! Volg de tips en versier je huiskamer, slaapkamer of keuken met een van deze mooie mandala's.

Lees meer!
Mega grote kerstmarkt in Amsterdam

08.11.2017 - Nog geen plannen voor Kerst? Van 22 december tot en met 1 januari komt er in Amsterdam een kerstmarkt. Laat je onderdompelen in winterse sferen in de RAI op de Winterparade.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |