Hardlopen

Beginnen met hardlopen: zó pak je dat aan en voorkom je blessures

Lijkt het je leuk om te gaan hardlopen, maar ben je bang dat je het niet kunt of dat je een vervelende blessure oploopt? Wij geven tips.

Beginnen met hardlopen

We hoeven je vast niet te vertellen dat hardlopen erg goed is voor je gezondheid. Je conditie en je stemming verbeteren. Daarnaast slaap je beter en zul je merken dat je je makkelijker kunt concentreren. Misschien heb je wel eens iets gelezen of gehoord over hardloopblessures en ben je daarom bang om te beginnen? Een blessure, daar zit namelijk niemand op te wachten. Toch kan hardlopen juist veel plezier opleveren en als je het goed aanpakt, is de kans op een blessure minimaal.

Lees ook: Bewezen: hardlopen verbetert je seksleven (en híer komt dat door)

Niet te hard van stapel lopen

Het is belangrijk om in het begin een schema te gebruiken en hierbij zéker niet te hard van stapel te lopen. Ook als het hardlopen heel goed gaat, is het verstandig om je aan het schema te blijven houden. Kies voor een hardloopschema voor beginners, waarbij je bijvoorbeeld opbouwt naar vijf kilometer. Neem ook rustdagen, ook al denk je deze niet nodig te hebben. Schaam je ook niet om stukjes te lopen tussendoor als dit staat aangegeven in je schema. Elke hardloper is ooit op deze manier begonnen. Let ook op je tempo en ren zeker niet te hard. In een later stadium, kun je je trainingen altijd nog intensiever maken. Door je aan een schema te houden, zorg je er ook voor dat je niet in één keer te lange afstanden gaat lopen. Misschien dat je deze conditioneel gezien wel aankunt, maar je lichaam is deze afstanden niet gewend en een blessure ligt dan op de loer.

Lees ook: Dít is waarom hardlopen in de kou zo goed voor je is

Warming-up

Een warming-up en een cooling down zijn heel belangrijk bij hardlopen en zo kun je veel blessures voorkomen. Je warmin-up bestaat meestal uit een aantal stretch-oefeningen en rustig een klein stukje rennen of lopen. Je warmt je lichaam op voor de training die komen gaat. Je hart kan zich zo bijvoorbeeld geleidelijk aanpassen. Hardlopen doe je met je hele lichaam, dus het is belangrijk om je buikspieren, heupen en rug sterk te houden. Dit kun je doen door wat krachtoefeningen aan je sportroutine toe te voegen. Vaak is op tijd voldoende rust nemen iets wat door de meeste hardlopers wordt vergeten. Hierdoor kunnen er overbelastingsklachten ontstaan. Zorg goed voor je lichaam en las dus voldoende rustdagen in, waardoor je uiteindelijk progressie boekt en een paar dagen later weer harder kunt trainen.

Tip van Vriendin

Ontdek de Fitbit Sense 2: de smartwatch voor betere slaap, stressbeheersing en gezondheid. Krijg inzicht in je nachtrust, hartconditie en registreer al je activiteiten met geavanceerde functies Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Opgezwollen handen tijdens het wandelen of hardlopen? Dít is de oorzaak

Foto: GettyImages
Bron: Medium.com