Wandelen, hardlopen, skeeleren of bootcamp? Zoveel calorieën verbrand je

Wandelen, hardlopen, skeeleren of bootcamp: zóveel calorieën verbrand je

Goed voor je: iedere dag naar buiten. Combineer je dagelijkse frisse neus met een work-out. Gezond bezig!

Goed voor je: iedere dag naar buiten. Combineer je dagelijkse frisse neus met een work-out. Gezond bezig!

Buiten sporten is extra gezond

De lucht rondom bomen is schoner dan die in huis, omdat ze schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Dit blijkt uit een studie van het VU Medisch Centrum. Gevolg? Als je veel buiten verkeert, heb je minder kans op longklachten en hart- en vaatziekten. Maar zet minimaal één plant per 10 m² in je huis- of op kantoor et voilà: de lucht binnen is ook schoner.

Buiten bewegen krikt je weerstand op, want je lichaam maakt onder invloed van UV-licht vitamine D aan. Vitamine D is onmisbaar voor sterke botten en een goede weerstand.

Na een work-out in de buitenlucht slaap je beter. Het licht van buiten is krachtiger dan het licht van lampen in huis en dat beïnvloedt je biologische klok en hormoonhuishouding. Als je overdag veel buiten bent, maak je ’s avonds meer van het slaaphormoon melatonine aan en heb je dus meer kans dat je slaapt als een roos.

Daglicht doet ook iets voor je humeur, omdat het de aanmaak van serotonine in de huid stimuleert, waarvan je stemming opfleurt.

Nog niet overtuigd? Weet dan dat het kijken naar bomen en de kleur groen het ontspannende effect van bewegen stimuleert. Een stedelijke omgeving (of de muren in de sportschool) vermindert dit effect.

Bron: Menzis

Wandelen ± 115 calorieën per half uur (± 5 km/uur)

Wandelen in de natuur heeft nogal wat voordelen: je kunt gaan wanneer je wilt, het kost niks en je kunt het prima in je eentje doen. Bovendien verbrand je meer lichaamsvet met een uur stevig doorstappen dan wanneer je losgaat met gewichten in de fitnesszaal. Dit heeft met je hartslag te maken. Zorg dat je een verhoogde hartslag hebt, maar nog wel kunt kletsen of meezingen met je playlist.

Wandelen tijdrovend? Welnee. Zelfs een kwartier wandelen heeft al een positief effect op je humeur, bloeddruk, bloedsomloop, hartslag en spijsvertering. Heb je wel de tijd? Check dan de site van de ANWB voor de mooiste wandelroutes (minimaal 60 minuten) van Nederland.

Je kunt natuurlijk rustig wandelend bijkletsen met een vriendin. Maar je kunt het wandeltempo ook opvoeren. Zo verbrand je na een half uur bijna 150 calorieën.

Hardlopen ± 280 calorieën in 30 minuten (± 8 km/uur)

Mag het wel iets intensiever dan wandelen? Dan is hardlopen misschien de ideale buitensport voor je. Beginner? Download dan de gratis app 5K Runner. Na acht weken kun je vijf kilometer hardlopen. Met 30 minuten hardlopen (± 8 km/uur) in de buitenlucht verbruik je gemiddeld 280 calorieën en dat is iets meer dan wanneer je 30 minuten in hetzelfde tempo op de loopband zou rennen. Dat komt doordat je buiten nooit precies op hetzelfde tempo loopt en dat je route hoogteverschillen heeft.

Rennen en ruimen
Plogging is de nieuwe hardlooptrend die is overgewaaid uit Zweden. Tijdens je hardlooprondje verzamel je rondslingerend afval. (Plocka betekent verzamelen in het Zweeds). Deze manier van hardlopen is niet alleen goed voor de lijn (de opruimbewegingen vergroten het calorieverbruik), maar ook voor het milieu. In september 2018 werd tijdens een ploggingvierdaagse bijna vijfduizend liter zwerfafval ingezameld.

Bootcamp ± 360 calorieën in 30 minuten

Bootcamp is een allround training onder professionele begeleiding, waarbij je je conditie én spierkracht verbetert. Vaak doe je tijdens een bootcamptraining een circuit met verschillende fitnessoefeningen (kracht) en intervaltraining (conditie) bij een speeltuin, in het bos, stadspark of op het strand. Het leuke van bootcampen is dat je buiten bent, met een groep traint en elkaar dus kunt motiveren en toch op je eigen niveau bezig bent. Ook bootcamp op het werk wordt steeds populairder.

Alternatief: bootcamp hóéft niet in groepsverband. Zoek op YouTube een bootcampvideo en je kunt aan de slag in je achtertuin of op je dakterras.

Skeeleren ± 230 calorieën in 30 minuten

Ja, skeeleren (schaatsen op wieltjes) kan in het begin even spannend zijn. Zorg daarom voor goede pols- en kniebeschermers en draag eventueel een helm. Zo ben je klaar voor een heerlijke buitenactiviteit, want al skeelerend (of skatend, zo wordt het ook genoemd) ga je sneller dan als je wandelt of jogt, dus je ziet ook meer van de omgeving. Skeeleren kun je in je uppie doen, maar ook met een vriendin of in clubverband. Regenachtig? Sla dan je rondje rollen over, want regen kan de wieltjes van binnen beschadigen.

Tekst: Esmir van Wering.

Lees ook: wauw: zoveel calorieën verbrand je met wandelen