×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vanavond: Nationale Dodenherdenking

Twee minuten stilte om 20.00.
04.05.2012 -

Elk jaar op 4 mei worden om 20.00 twee minuten stilte gehouden. Lees hier voor wie, waarom en andere feiten over deze traditie.


Wie worden er herdacht: De burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven in oorlogssituaties of vredesoperaties waar ook ter wereld.

Eerste keer: 9 mei 1945 op de Dam in Amsterdam.

Wist je dat:

Tot 1961 werden alleen de Nederlandse slachtoffers van WO-II herdacht. Sindsdien herdenken we ook de slachtoffers van (bijvoorbeeld) Nederlands-Indië, Bosnië en Afghanistan.

Het signaal dat wordt gespeeld op een trompet vlak voor de twee minuten stilte om acht uur beginnen heet Taptoe.

De bekendste herdenking is die op de Dam in Amsterdam, waar ook de Koningin aanwezig is. Andere bekende plaatsen zijn de Waalsdorpervlakte in Scheveningen en Ereveld Grebbeberg in Rhenen

Treinen en bussen worden ook stilgezet en veel automobilisten zetten hun auto even stil. Let op: dit mag eigenlijk niet op de snelweg. Wil je echt die twee minuten in acht nemen, zet je auto dan even op een parkeerplaats.

Op televisie kun je de Nationale Dodenherdenking bekijken op bijna alle Nederlandse zenders.

De Nederlandse vlag hoort halfstok op 4 mei totdat na de twee minuten stilte het volkslied geklonken heeft. De meeste mensen laten de vlag daarna evengoed nog halfstok hangen. Dat mag, maar hoeft niet.

Bron: Wikipedia.

Tip: Op deze pagina vind je persoonlijke verhalen over de oorlog. Van kleine gebeurtenissen die een groot verschil hebben gemaakt in een mensenleven tot de grote, bekende drama's worden door ooggetuigen besproken. Indrukwekkend om te lezen.

Plaats een reactie

Ben jij om 20.00 twee minuten stil?

  •  
  •  
  •  
  •  

4Reacties

 • Dit is niet ok!

  Nouki vr 4 mei '12 13:43

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  ik vind het belangrijk om bij alle oorlogsdoden stil te staan.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 4 mei '12 17:37

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  Vind het niet meer dan normaal om daar even 2 minuten stil voor te zijn.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Eefje84 vr 4 mei '12 22:32

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  het is zo belangrijk om even stil te staan bij al die mensen die ons voor onze vrijheid hebben gestreden en het is echt niet normaal wat er met die mensen is gebeurd dus het is fijn dat we daar even bij stil staan.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Djilzz za 5 mei '12 19:55

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  verleden bij Defensie doet me extra momentje aan omgekomen militairen van de afgelopen jaren...
  Reageer!
Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

28.07.2017 - Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Lees meer
NOS maakt video als reactie op SIRE-campagne

27.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Kritiek volgde én een video van NOS.

Lees verder

1

The Undateables (BNN) biedt excuses aan voor benaderen vrouw met wijnvlek

27.07.2017 - Cheyenne Polderman heeft een wijnvlek in haar gezicht en werd door de redactie van The Undateables benaderd voor het televisieprogramma. De vrouw was perplex en uitte dit op Facebook. BNN biedt excuses aan.

Lees meer
Kritiek op SIRE-campagne 'laat jongens weer jongens zijn'

26.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Dat zou beter zijn voor hun ontwikkeling. Bekijk de video hier.

Lees meer
Hoe overleef je zwarte zaterdag? 5 tips

25.07.2017 - Ga jij deze zomer met de auto op vakantie? Ook dit jaar zijn er weer zwarte zaterdagen waardoor je vaak in de file komt te staan op de Franse autowegen. Met deze tips ontkom je daar hopelijk aan.

Lees meer
Word je stil van: video maakt pijnlijk duidelijk wat haatberichten doen

20.07.2017 - Een korte film van Issa Shaker en Bendrif Anass maakt duidelijk wat voor impact online haatberichten hebben op mensen.

Zien
Yannick (21) overleed door appende autobestuurder

20.07.2017 - Vorige week bekeek heel Nederland de indrukwekkende video van Interpolis. Hoe belangrijk het is om je niet af te laten leiden in het verkeer, blijkt ook uit het verhaal van de ouders van Yannick. De ouders vertellen het ernstige verhaal in Hart van Nederland.

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 63 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!