×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vanavond: Nationale Dodenherdenking

Twee minuten stilte om 20.00.
04.05.2012 -

Elk jaar op 4 mei worden om 20.00 twee minuten stilte gehouden. Lees hier voor wie, waarom en andere feiten over deze traditie.


Wie worden er herdacht: De burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven in oorlogssituaties of vredesoperaties waar ook ter wereld.

Eerste keer: 9 mei 1945 op de Dam in Amsterdam.

Wist je dat:

Tot 1961 werden alleen de Nederlandse slachtoffers van WO-II herdacht. Sindsdien herdenken we ook de slachtoffers van (bijvoorbeeld) Nederlands-Indië, Bosnië en Afghanistan.

Het signaal dat wordt gespeeld op een trompet vlak voor de twee minuten stilte om acht uur beginnen heet Taptoe.

De bekendste herdenking is die op de Dam in Amsterdam, waar ook de Koningin aanwezig is. Andere bekende plaatsen zijn de Waalsdorpervlakte in Scheveningen en Ereveld Grebbeberg in Rhenen

Treinen en bussen worden ook stilgezet en veel automobilisten zetten hun auto even stil. Let op: dit mag eigenlijk niet op de snelweg. Wil je echt die twee minuten in acht nemen, zet je auto dan even op een parkeerplaats.

Op televisie kun je de Nationale Dodenherdenking bekijken op bijna alle Nederlandse zenders.

De Nederlandse vlag hoort halfstok op 4 mei totdat na de twee minuten stilte het volkslied geklonken heeft. De meeste mensen laten de vlag daarna evengoed nog halfstok hangen. Dat mag, maar hoeft niet.

Bron: Wikipedia.

Tip: Op deze pagina vind je persoonlijke verhalen over de oorlog. Van kleine gebeurtenissen die een groot verschil hebben gemaakt in een mensenleven tot de grote, bekende drama's worden door ooggetuigen besproken. Indrukwekkend om te lezen.

Plaats een reactie

Ben jij om 20.00 twee minuten stil?

  •  
  •  
  •  
  •  

4Reacties

 • Dit is niet ok!

  Nouki vr 4 mei '12 13:43

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  ik vind het belangrijk om bij alle oorlogsdoden stil te staan.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 4 mei '12 17:37

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  Vind het niet meer dan normaal om daar even 2 minuten stil voor te zijn.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Eefje84 vr 4 mei '12 22:32

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  het is zo belangrijk om even stil te staan bij al die mensen die ons voor onze vrijheid hebben gestreden en het is echt niet normaal wat er met die mensen is gebeurd dus het is fijn dat we daar even bij stil staan.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Djilzz za 5 mei '12 19:55

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  verleden bij Defensie doet me extra momentje aan omgekomen militairen van de afgelopen jaren...
  Reageer!
Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
5 tips om een nep-webshop te herkennen

30.10.2017 - Fraude door nep-webshops wil justitie voorkomen door het verdachte webshops moeilijker te maken. Na drie aangiftes van internetoplichting bij de politie worden betaaldiensten als iDeal ingelicht. Die kunnen de rekening van de betreffende shops blokkeren. Waar kun je zelf op letten?

Lees meer
Pyjamafeestje in de HEMA

27.10.2017 - Gisteravond opende de HEMA een pop-up nachtwinkel in Amsterdam. Daar vond een geheim pyjamafeestje plaats. Bezoekers konden naast feesten en cava drinken, het nieuwe Hema matras bewonderen.

Lees meer!
Boeren bedankt!

24.10.2017 - Gisteren is alweer voor de vijfde keer de beter leven week gestart. Deze week wordt er meer bekendheid gegeven aan het keurmerk voor dierenwelzijn.

Lees meer!
Dit is de faamnaam van 2017

24.10.2017 - Chris Mus is door de ‘Coen en Sander Show’ gekozen als faamnaam 2017. Dit is het derde jaar dat Coen en Sander opzoek gingen naar originele en vooral grappige namen.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 66 |