×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vanavond: Nationale Dodenherdenking

Twee minuten stilte om 20.00.
04.05.2012 -

Elk jaar op 4 mei worden om 20.00 twee minuten stilte gehouden. Lees hier voor wie, waarom en andere feiten over deze traditie.


Wie worden er herdacht: De burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven in oorlogssituaties of vredesoperaties waar ook ter wereld.

Eerste keer: 9 mei 1945 op de Dam in Amsterdam.

Wist je dat:

Tot 1961 werden alleen de Nederlandse slachtoffers van WO-II herdacht. Sindsdien herdenken we ook de slachtoffers van (bijvoorbeeld) Nederlands-Indië, Bosnië en Afghanistan.

Het signaal dat wordt gespeeld op een trompet vlak voor de twee minuten stilte om acht uur beginnen heet Taptoe.

De bekendste herdenking is die op de Dam in Amsterdam, waar ook de Koningin aanwezig is. Andere bekende plaatsen zijn de Waalsdorpervlakte in Scheveningen en Ereveld Grebbeberg in Rhenen

Treinen en bussen worden ook stilgezet en veel automobilisten zetten hun auto even stil. Let op: dit mag eigenlijk niet op de snelweg. Wil je echt die twee minuten in acht nemen, zet je auto dan even op een parkeerplaats.

Op televisie kun je de Nationale Dodenherdenking bekijken op bijna alle Nederlandse zenders.

De Nederlandse vlag hoort halfstok op 4 mei totdat na de twee minuten stilte het volkslied geklonken heeft. De meeste mensen laten de vlag daarna evengoed nog halfstok hangen. Dat mag, maar hoeft niet.

Bron: Wikipedia.

Tip: Op deze pagina vind je persoonlijke verhalen over de oorlog. Van kleine gebeurtenissen die een groot verschil hebben gemaakt in een mensenleven tot de grote, bekende drama's worden door ooggetuigen besproken. Indrukwekkend om te lezen.

Plaats een reactie

Ben jij om 20.00 twee minuten stil?

  •  
  •  
  •  
  •  

4Reacties

 • Dit is niet ok!

  Nouki vr 4 mei '12 13:43

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  ik vind het belangrijk om bij alle oorlogsdoden stil te staan.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 4 mei '12 17:37

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  Vind het niet meer dan normaal om daar even 2 minuten stil voor te zijn.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Eefje84 vr 4 mei '12 22:32

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  het is zo belangrijk om even stil te staan bij al die mensen die ons voor onze vrijheid hebben gestreden en het is echt niet normaal wat er met die mensen is gebeurd dus het is fijn dat we daar even bij stil staan.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Djilzz za 5 mei '12 19:55

  Reactie: Ja, ik probeer daar wel bij stil te staan.
  verleden bij Defensie doet me extra momentje aan omgekomen militairen van de afgelopen jaren...
  Reageer!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
Johnny de Mol: 'Vreselijk als je op je 11e in een vrouwenopvang belandt'

30.08.2017 - Advertorial - Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Dit geluk geldt helaas niet voor hen allemaal. Ruim 100.000 kinderen hebben een onveilig of instabiel thuis, worden verwaarloosd of mishandeld.

Lees meer
Rik (16) werd seksueel misbruikt: 'Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders'

24.08.2017 - Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |