×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Het is vandaag Internationale Vrouwendag!

Speciaal vandaag is er aandacht voor de vrouwenemancipatie!
08.03.2012 -

Vandaag, donderdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Waar vroeger de strijd van vrouwenemancipatie centraal stond, ligt de aandacht nu vooral op het aanbod van leuke workshops en voorstellingen.


Hoe is de Internationale Vrouwendag ooit ontstaan?
De aanleiding van de Internationale Vrouwendag was een staking in Amerika op 8 maart 1908 van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie. Tijdens deze staking streden de vrouwen voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.

Vanaf 1908 werden er ieder jaar op 8 maart stakingen en vergaderingen gehouden, en dit breidde zich naar steeds meer landen uit. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

En hoe ging het verder?
Toen in de jaren zestig de feministische vrouwenbewegingen opleefden, kwam er opnieuw belangstelling voor een Internationale Vrouwendag. Vanaf toen raakten steeds meer landen geïnteresseerd in deze Dag. In 1978 erkende de Verenigde Naties de Internationale Vrouwendag als een officiële feestdag. Vanaf dat jaar wordt de Internationale Vrouwendag ook in Nederland georganiseerd.

Anno 2012: wat gaan we doen?
Ook nu wordt de Internationale Vrouwendag dus nog steeds gevierd. Qua inhoud ligt de aandacht nog steeds bij vrouwenemancipatie, maar de uitvoering is anders. In plaats van stakingen en vergaderingen worden er nu bijvoorbeeld documentaires, (dans)voorstellingen, lezingen en workshops georganiseerd.

Daarnaast wordt de Internationale Vrouwendag in een aantal landen zelfs nog langer gevierd dan alleen op 8 maart! Kijk op de website Womeninc.nl voor een uitgebreide agenda van festiviteiten door heel het land.

Kijk voor meer informatie over de Internationale Vrouwendag op de officiële website van Internationale Vrouwendag.

Bronnen
Gezondheidsnet
WomenInc

Plaats een reactie

Wist jij dat er een Internationale Vrouwendag bestond?

  •  
  •  
  •  

4Reacties

 • Dit is niet ok!

  Eefje84 do 8 mrt '12 20:29

  Reactie: Nee, ik had geen idee.
  Totdat ik op de radio hoorde maar helaas er niks meegedaan was druk aan het werk
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Eefje84 do 8 mrt '12 20:29

  Reactie: Nee, ik had geen idee.
  Totdat ik op de radio hoorde maar helaas er niks meegedaan was druk aan het werk
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 9 mrt '12 11:07

  Reactie: Ja hoor, dat wist ik!
  Merk er weinig van
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Toetie82 vr 9 mrt '12 13:12

  Reactie: Nee, ik had geen idee.
  ???geen idee
  Reageer!
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
OG3NE en vader Rick halen veel steun uit gezinstatoeage

16.08.2017 - Dit zeggen de meiden op Instagram. Voor het overlijden van hun moeder Isolde, lieten ze met het hele gezin een tatoeage zetten.

Lees meer
Minderjarigen per september recht op studiefinanciering

15.08.2017 - Goed nieuws voor studenten (hbo en universiteit) onder de achttien jaar: per 1 september 2017 gelden nieuwe regels voor de studiefinanciering. Lees hier wat de nieuwe regeling inhoudt.

Lees meer
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer

1

Humor op social media over eieren met fipronilgehalte

03.08.2017 - We lopen allemaal op eieren als het over opmerkingen plaatsen gaat, maar deze fanatieke twitteraars maken de situatie op een humoristische manier bespreekbaar.

Lees meer
Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'

02.08.2017 - Els Leijs (64) werkt als familierechercheur: ze helpt adoptiekinderen, kinderen van onbekende vaders en donorkinderen om hun biologische ouders te traceren. “Laatst vond iemand na twintig jaar zoeken haar vader. Geweldig!”

Lees meer
Penoza het nieuwe seizoen: de officiële trailer bekijk je hier

02.08.2017 - Seizoen vijf van Penoza gaat eind deze maand van start en wij kunnen niet wachten! Want het is tevens ook het laatste seizoen. Vanmorgen gaf Penoza de eerste beelden vrij en dat belooft wat.

Video
Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

28.07.2017 - Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 64 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

 • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
 • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
 • Een gevulde goodiebag
 • Leuke extra’s!