×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Het is vandaag Internationale Vrouwendag!

Speciaal vandaag is er aandacht voor de vrouwenemancipatie!
08.03.2012 -

Vandaag, donderdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Waar vroeger de strijd van vrouwenemancipatie centraal stond, ligt de aandacht nu vooral op het aanbod van leuke workshops en voorstellingen.


Hoe is de Internationale Vrouwendag ooit ontstaan?
De aanleiding van de Internationale Vrouwendag was een staking in Amerika op 8 maart 1908 van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie. Tijdens deze staking streden de vrouwen voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.

Vanaf 1908 werden er ieder jaar op 8 maart stakingen en vergaderingen gehouden, en dit breidde zich naar steeds meer landen uit. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

En hoe ging het verder?
Toen in de jaren zestig de feministische vrouwenbewegingen opleefden, kwam er opnieuw belangstelling voor een Internationale Vrouwendag. Vanaf toen raakten steeds meer landen geïnteresseerd in deze Dag. In 1978 erkende de Verenigde Naties de Internationale Vrouwendag als een officiële feestdag. Vanaf dat jaar wordt de Internationale Vrouwendag ook in Nederland georganiseerd.

Anno 2012: wat gaan we doen?
Ook nu wordt de Internationale Vrouwendag dus nog steeds gevierd. Qua inhoud ligt de aandacht nog steeds bij vrouwenemancipatie, maar de uitvoering is anders. In plaats van stakingen en vergaderingen worden er nu bijvoorbeeld documentaires, (dans)voorstellingen, lezingen en workshops georganiseerd.

Daarnaast wordt de Internationale Vrouwendag in een aantal landen zelfs nog langer gevierd dan alleen op 8 maart! Kijk op de website Womeninc.nl voor een uitgebreide agenda van festiviteiten door heel het land.

Kijk voor meer informatie over de Internationale Vrouwendag op de officiële website van Internationale Vrouwendag.

Bronnen
Gezondheidsnet
WomenInc

Plaats een reactie

Wist jij dat er een Internationale Vrouwendag bestond?

  •  
  •  
  •  

4Reacties

 • Dit is niet ok!

  Eefje84 do 8 mrt '12 20:29

  Reactie: Nee, ik had geen idee.
  Totdat ik op de radio hoorde maar helaas er niks meegedaan was druk aan het werk
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Eefje84 do 8 mrt '12 20:29

  Reactie: Nee, ik had geen idee.
  Totdat ik op de radio hoorde maar helaas er niks meegedaan was druk aan het werk
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 9 mrt '12 11:07

  Reactie: Ja hoor, dat wist ik!
  Merk er weinig van
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Toetie82 vr 9 mrt '12 13:12

  Reactie: Nee, ik had geen idee.
  ???geen idee
  Reageer!