×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen de tabaksindustrie

KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen de tabaksindustrie
24.03.2017 -

De tabaksindustrie wordt door KWF Kankerbestrijding deze week beschuldigd van valse voorlichting en zware mishandeling. Eerder deed longkankerpatiënt Anne Marie ook aangifte tegen de tabaksindustrie. Zij vertelde haar verhaal in Vriendin.


De nieuwe aanklacht geldt voor de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Met de zogenaamde sjoemelsigaret krijgen rokers meer schadelijke stoffen binnen dan de tabaksindustrie vertelt en daarom spreekt de gezondheidsorganisatie van valse voorlichting.

Wat is de sjoemelsigaret?
Sigaretten worden getest op uitstoot van gevaarlijke stoffen. Meetapparatuur meet minder uitstoot als de binnenkant van een sigaret kleine gaatjes heeft. Maar deze gaatjes drukt een roker met zijn vingers dicht, dus dan krijgt hij meer nicotine en teer binnen dan wordt gemeten. Vandaar de naam sjoemelsigaret. 

KWF-directeur Michel Rudolphie sprak met AD en legt uit dat ieder jaar nog 12.000 mensen overlijden aan kanker, met roken als mogelijke oorzaak. Aangezien roken nog meer schade oplevert dan rokers weten, wil KWF Kankerbestrijding in actie komen. De branchevereniging van de Nederlandse tabaksindustrie denkt niet dat ze een misdaad begaat en denkt dat KWF Kankerbestrijding enkel de publiciteit opzoekt met deze aangifte.

Strijdbaar
Anne Marie (44) vertelde in Vriendin dat ze longkanker heeft en niet meer beter wordt. Ondanks haar ziekte is ze strijdbaar: “Dit is het laatste wat ik voor mijn kinderen kan doen. Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vechten tegen de tabaksindustrie, dat win je nooit. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat je verliest. Ik ben de eerste in Europa die dit doet. Het zou toch geweldig zijn als het ons lukt er überhaupt een zaak van te maken?”

Lees het verhaal van Anne Marie hier verder. 

 

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
Johnny de Mol: 'Vreselijk als je op je 11e in een vrouwenopvang belandt'

30.08.2017 - Advertorial - Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Dit geluk geldt helaas niet voor hen allemaal. Ruim 100.000 kinderen hebben een onveilig of instabiel thuis, worden verwaarloosd of mishandeld.

Lees meer
Rik (16) werd seksueel misbruikt: 'Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders'

24.08.2017 - Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |