×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen de tabaksindustrie

KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen de tabaksindustrie
24.03.2017 -

De tabaksindustrie wordt door KWF Kankerbestrijding deze week beschuldigd van valse voorlichting en zware mishandeling. Eerder deed longkankerpatiënt Anne Marie ook aangifte tegen de tabaksindustrie. Zij vertelde haar verhaal in Vriendin.


De nieuwe aanklacht geldt voor de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Met de zogenaamde sjoemelsigaret krijgen rokers meer schadelijke stoffen binnen dan de tabaksindustrie vertelt en daarom spreekt de gezondheidsorganisatie van valse voorlichting.

Wat is de sjoemelsigaret?
Sigaretten worden getest op uitstoot van gevaarlijke stoffen. Meetapparatuur meet minder uitstoot als de binnenkant van een sigaret kleine gaatjes heeft. Maar deze gaatjes drukt een roker met zijn vingers dicht, dus dan krijgt hij meer nicotine en teer binnen dan wordt gemeten. Vandaar de naam sjoemelsigaret. 

KWF-directeur Michel Rudolphie sprak met AD en legt uit dat ieder jaar nog 12.000 mensen overlijden aan kanker, met roken als mogelijke oorzaak. Aangezien roken nog meer schade oplevert dan rokers weten, wil KWF Kankerbestrijding in actie komen. De branchevereniging van de Nederlandse tabaksindustrie denkt niet dat ze een misdaad begaat en denkt dat KWF Kankerbestrijding enkel de publiciteit opzoekt met deze aangifte.

Strijdbaar
Anne Marie (44) vertelde in Vriendin dat ze longkanker heeft en niet meer beter wordt. Ondanks haar ziekte is ze strijdbaar: “Dit is het laatste wat ik voor mijn kinderen kan doen. Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vechten tegen de tabaksindustrie, dat win je nooit. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat je verliest. Ik ben de eerste in Europa die dit doet. Het zou toch geweldig zijn als het ons lukt er überhaupt een zaak van te maken?”

Lees het verhaal van Anne Marie hier verder. 

 

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

28.07.2017 - Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Lees meer
NOS maakt video als reactie op SIRE-campagne

27.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Kritiek volgde én een video van NOS.

Lees verder

1

The Undateables (BNN) biedt excuses aan voor benaderen vrouw met wijnvlek

27.07.2017 - Cheyenne Polderman heeft een wijnvlek in haar gezicht en werd door de redactie van The Undateables benaderd voor het televisieprogramma. De vrouw was perplex en uitte dit op Facebook. BNN biedt excuses aan.

Lees meer
Kritiek op SIRE-campagne 'laat jongens weer jongens zijn'

26.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Dat zou beter zijn voor hun ontwikkeling. Bekijk de video hier.

Lees meer
Hoe overleef je zwarte zaterdag? 5 tips

25.07.2017 - Ga jij deze zomer met de auto op vakantie? Ook dit jaar zijn er weer zwarte zaterdagen waardoor je vaak in de file komt te staan op de Franse autowegen. Met deze tips ontkom je daar hopelijk aan.

Lees meer
Word je stil van: video maakt pijnlijk duidelijk wat haatberichten doen

20.07.2017 - Een korte film van Issa Shaker en Bendrif Anass maakt duidelijk wat voor impact online haatberichten hebben op mensen.

Zien
Yannick (21) overleed door appende autobestuurder

20.07.2017 - Vorige week bekeek heel Nederland de indrukwekkende video van Interpolis. Hoe belangrijk het is om je niet af te laten leiden in het verkeer, blijkt ook uit het verhaal van de ouders van Yannick. De ouders vertellen het ernstige verhaal in Hart van Nederland.

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 63 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!