×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen de tabaksindustrie

KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen de tabaksindustrie
24.03.2017 -

De tabaksindustrie wordt door KWF Kankerbestrijding deze week beschuldigd van valse voorlichting en zware mishandeling. Eerder deed longkankerpatiënt Anne Marie ook aangifte tegen de tabaksindustrie. Zij vertelde haar verhaal in Vriendin.


De nieuwe aanklacht geldt voor de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Met de zogenaamde sjoemelsigaret krijgen rokers meer schadelijke stoffen binnen dan de tabaksindustrie vertelt en daarom spreekt de gezondheidsorganisatie van valse voorlichting.

Wat is de sjoemelsigaret?
Sigaretten worden getest op uitstoot van gevaarlijke stoffen. Meetapparatuur meet minder uitstoot als de binnenkant van een sigaret kleine gaatjes heeft. Maar deze gaatjes drukt een roker met zijn vingers dicht, dus dan krijgt hij meer nicotine en teer binnen dan wordt gemeten. Vandaar de naam sjoemelsigaret. 

KWF-directeur Michel Rudolphie sprak met AD en legt uit dat ieder jaar nog 12.000 mensen overlijden aan kanker, met roken als mogelijke oorzaak. Aangezien roken nog meer schade oplevert dan rokers weten, wil KWF Kankerbestrijding in actie komen. De branchevereniging van de Nederlandse tabaksindustrie denkt niet dat ze een misdaad begaat en denkt dat KWF Kankerbestrijding enkel de publiciteit opzoekt met deze aangifte.

Strijdbaar
Anne Marie (44) vertelde in Vriendin dat ze longkanker heeft en niet meer beter wordt. Ondanks haar ziekte is ze strijdbaar: “Dit is het laatste wat ik voor mijn kinderen kan doen. Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vechten tegen de tabaksindustrie, dat win je nooit. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat je verliest. Ik ben de eerste in Europa die dit doet. Het zou toch geweldig zijn als het ons lukt er überhaupt een zaak van te maken?”

Lees het verhaal van Anne Marie hier verder. 

 

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
5 tips om een nep-webshop te herkennen

30.10.2017 - Fraude door nep-webshops wil justitie voorkomen door het verdachte webshops moeilijker te maken. Na drie aangiftes van internetoplichting bij de politie worden betaaldiensten als iDeal ingelicht. Die kunnen de rekening van de betreffende shops blokkeren. Waar kun je zelf op letten?

Lees meer
Pyjamafeestje in de HEMA

27.10.2017 - Gisteravond opende de HEMA een pop-up nachtwinkel in Amsterdam. Daar vond een geheim pyjamafeestje plaats. Bezoekers konden naast feesten en cava drinken, het nieuwe Hema matras bewonderen.

Lees meer!
Boeren bedankt!

24.10.2017 - Gisteren is alweer voor de vijfde keer de beter leven week gestart. Deze week wordt er meer bekendheid gegeven aan het keurmerk voor dierenwelzijn.

Lees meer!
Dit is de faamnaam van 2017

24.10.2017 - Chris Mus is door de ‘Coen en Sander Show’ gekozen als faamnaam 2017. Dit is het derde jaar dat Coen en Sander opzoek gingen naar originele en vooral grappige namen.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 66 |