×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom light producten gevaarlijker zijn dan je denkt

Waarom light producten gevaarlijker zijn dan je denkt
27.05.2016 -

Iedereen is bezig met een gezonde levensstijl. We eten netjes, snacken niet veel, letten op suikers en eten vaak genoeg light producten. Dit is beter voor je, toch!?


Maar toch moet je hier mee oppassen. Je bent vaak helemaal niet beter bezig wanneer je een light product eet. Dietist Natalie Ruiz oud vertelt ons hier meer over: “Producten mogen light genoemd worden als ze 33% minder vet, suiker of calorieen bevatten. Dat lijkt heel wat, maar het is eigenlijk een marketingtruc. Er mag dan misschien minder vet in zitten, maar dan kunnen er des te meer suikers aan toe zijn gevoegd om het lekker te maken. Door light producten te eten, ben je dus niet altijd beter bezig.”

Light op lange termijn niet beter
Light producten zorgen op de lange termijn alleen maar voor overconsumptie blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door marketinghoogleraar Joost Pennings van de universiteit Wageningen en Peter Verhoef van de universiteit Groningen. Overgewicht verdwijnt niet wanneer er light producten worden gegeten. Consumenten eten naast light producten ook normale producten. Wat vervolgens zorgt voor 13 procent meer calorieën.

Minder schuldgevoel
Het zit in de aard van het beestje, dat je je schuldig voelt wanneer je iets eet wat niet goed voor je is. Hier maken light producten dan ook slim gebruik van. Doordat er in light producten minder calorieën zitten, eten mensen er automatisch meer van. Het is toch maar light, denken ze dan. En daar gaat het dan ook vaak mis, uiteindelijk eet je meer van het light product en had je beter minder van een ander product kunnen eten.

Het onderzoek van Verhoef en Pennings worden gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing. Ze hebben zich geconcentreerd op light chips, maar Verhoef geeft aan dat het voor alle producten geldt. 

We zetten de verschillen tussen de chips voor jullie op een rijtje:

100 gram chips light bevat

Energie

 490 kcal

Vet

22 g

Verzadigd vet

3,9 g

Eiwit

7,3 g

Koolhydraten

63,5 g

Vezels

4,2 g

Zout

1,42 g

100 gram chips bevat

Energie

542 kcal

Vet

33,3 g

Verzadigd vet

5,9 g

Eiwit

6,3 g

Koolhydraten

52,4 g

Vezels

4 g

Zout

1,47 g

Bron: RUG, Wageningenur, Voedingscentrum, onderzoek GFK
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

 Huiswerkbegeleiding via een app?

16.10.2017 - Als je kind naar school gaat herken je het wel: huiswerk vinden ze nou niet bepaald het leukste om te doen. Daar komt met deze app verandering in.

Lees meer!
Olifantje geboren in DierenPark Amersfoort!

25.09.2017 - Vanmorgen vroeg is olifant Kinda bevallen van een kleintje. Het olifantje is de vierde generatie in de kudde van DierenPark Amersfoort.

Lees meer!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |