×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 34: Janetta heeft de chronische longziekte COPD

Vriendin 34: Janetta heeft de chronische longziekte COPD
20.08.2013 -

‘Ooit hoop ik nieuwe longen te krijgen. Alleen dan kan ik langer leven’


Dat Janetta (49) ooit geveld zou worden door een slopende longziekte, kwam al rokend nooit bij haar op. Nu, tien jaar na haar diagnose COPD, staat ze op de wachtlijst voor een longtransplantatie. “Als je gezond bent, denk je niet na over hoe kostbaar het leven is.”

Janetta: “Wat ik mis in mijn leven? De kleine dingen waar een gezond mens niet bij na hoeft te denken. Zonder scootmobiel naar de supermarkt, de trap oplopen zonder boven even te moeten zitten om bij te komen. Vroeger stond ik op met een sigaret, nu begin ik de dag met pufjes via een inhalator. Ik denk zo vaak: wat stom dat ik heb gerookt en niet veel eerder ben gestopt. Dan had ik niet op de wachtlijst gestaan voor nieuwe longen. Ik was 38 jaar toen ik tijdens een strandwandeling met mijn man werd overvallen door benauwdheid en een intense pijn in mijn borst. We liepen een zandheuvel op en ik kreeg ineens geen adem meer. Ik kromp ineen van de pijn en dacht dat ik een hartaanval had. Dit had ik nog nooit eerder meegemaakt.”

Lees het hele interview met Janetta in Vriendin 34 en praat mee op het forum.

 

Plaats een reactie

Ken jij iemand met een (chronische) longziekte?

  •  
  •  

9Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem di 20 aug '13 19:11

  Reactie: Ja
  Ja de man van me vriendin heeft het maar daar is geen kans op nieuwe longen voor . Heeft op een drukkerij gewerkt en met chemi zoals druk inkt gewerkt en ook nog roken tot laatste toe bijna 3 x op nippertje dood geweest .
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  hanny.richtervanbuiten.7 di 20 aug '13 22:18

  Reactie: Nee
  Nee maar het lijkt me niet zo prettig. Ik heb een college gehad die had en wel en hij rookte stug door, hij zei dood ga ik toch . Nou dat vond ik te erg voor woorden.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  scheffenaerts.nadia wo 21 aug '13 08:29

  Reactie: Ja
  Ik zelf heb ook COPD en sta op de wachtlijst voor nieuwe longen ,en heb 2 dinnetjes in Nederland die ook op de wachtlijst staan vanwaar Janetta er eentje van is...Wij hebben ons via een forum ontmoed ,en er is een hele hechte band ontstaan tussen ons drietjes...Wij ondertsteunen ons saampjes ...Droevig...Tranen...Vreugde...Lachen ...En plezier ....wij delen zo heel veel met elkaar ,en zo is ons heel klein wereldje toch levenswaard...Janetta,Tanja &ik hebben een Slogan...HOOP.....
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  daisy26264 wo 21 aug '13 09:12

  Reactie: Ja
  Mijn schoonvader die heeft gold 4 en heeft er dagen bij dat het heel goed gaat maar ook slechte dagen. Zit overig 's wel heel de dag aan de zuurstof
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  annabel19 wo 21 aug '13 16:42

  Reactie: Ja
  Ik zelf heb COPD. Weet het inmiddels al 20 jaar. Drie soorten inhalaties per dag. fysiotherapie. Ondanks alles doe ik nog veel zelf. En doe veel aan jeu de boulen.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 21 aug '13 17:10

  Reactie: Ja
  Mijn man.... ik weet er alles van.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  worst wo 21 aug '13 21:48

  Reactie: Ja
  Neeltje. Mijn man heeft COPD en ik heb er dagelijks mee te maken.
  Reageer!
  • Dit is niet ok!

   annabel19 wo 21 aug '13 23:21

   Mijn partner heeft er dagelijks mee te maken. Hij is nu eigenlijk hulp in de huishouding geworden.

 • Dit is niet ok!

  Gerda W ma 26 aug '13 20:42

  Reactie: Nee
  Gelukkig niet!
  Reageer!
Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |