×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 34: Janetta heeft de chronische longziekte COPD

Vriendin 34: Janetta heeft de chronische longziekte COPD
20.08.2013 -

‘Ooit hoop ik nieuwe longen te krijgen. Alleen dan kan ik langer leven’


Dat Janetta (49) ooit geveld zou worden door een slopende longziekte, kwam al rokend nooit bij haar op. Nu, tien jaar na haar diagnose COPD, staat ze op de wachtlijst voor een longtransplantatie. “Als je gezond bent, denk je niet na over hoe kostbaar het leven is.”

Janetta: “Wat ik mis in mijn leven? De kleine dingen waar een gezond mens niet bij na hoeft te denken. Zonder scootmobiel naar de supermarkt, de trap oplopen zonder boven even te moeten zitten om bij te komen. Vroeger stond ik op met een sigaret, nu begin ik de dag met pufjes via een inhalator. Ik denk zo vaak: wat stom dat ik heb gerookt en niet veel eerder ben gestopt. Dan had ik niet op de wachtlijst gestaan voor nieuwe longen. Ik was 38 jaar toen ik tijdens een strandwandeling met mijn man werd overvallen door benauwdheid en een intense pijn in mijn borst. We liepen een zandheuvel op en ik kreeg ineens geen adem meer. Ik kromp ineen van de pijn en dacht dat ik een hartaanval had. Dit had ik nog nooit eerder meegemaakt.”

Lees het hele interview met Janetta in Vriendin 34 en praat mee op het forum.

 

Plaats een reactie

Ken jij iemand met een (chronische) longziekte?

  •  
  •  

9Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem di 20 aug '13 19:11

  Reactie: Ja
  Ja de man van me vriendin heeft het maar daar is geen kans op nieuwe longen voor . Heeft op een drukkerij gewerkt en met chemi zoals druk inkt gewerkt en ook nog roken tot laatste toe bijna 3 x op nippertje dood geweest .
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  hanny.richtervanbuiten.7 di 20 aug '13 22:18

  Reactie: Nee
  Nee maar het lijkt me niet zo prettig. Ik heb een college gehad die had en wel en hij rookte stug door, hij zei dood ga ik toch . Nou dat vond ik te erg voor woorden.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  scheffenaerts.nadia wo 21 aug '13 08:29

  Reactie: Ja
  Ik zelf heb ook COPD en sta op de wachtlijst voor nieuwe longen ,en heb 2 dinnetjes in Nederland die ook op de wachtlijst staan vanwaar Janetta er eentje van is...Wij hebben ons via een forum ontmoed ,en er is een hele hechte band ontstaan tussen ons drietjes...Wij ondertsteunen ons saampjes ...Droevig...Tranen...Vreugde...Lachen ...En plezier ....wij delen zo heel veel met elkaar ,en zo is ons heel klein wereldje toch levenswaard...Janetta,Tanja &ik hebben een Slogan...HOOP.....
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  daisy26264 wo 21 aug '13 09:12

  Reactie: Ja
  Mijn schoonvader die heeft gold 4 en heeft er dagen bij dat het heel goed gaat maar ook slechte dagen. Zit overig 's wel heel de dag aan de zuurstof
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  annabel19 wo 21 aug '13 16:42

  Reactie: Ja
  Ik zelf heb COPD. Weet het inmiddels al 20 jaar. Drie soorten inhalaties per dag. fysiotherapie. Ondanks alles doe ik nog veel zelf. En doe veel aan jeu de boulen.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 21 aug '13 17:10

  Reactie: Ja
  Mijn man.... ik weet er alles van.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  worst wo 21 aug '13 21:48

  Reactie: Ja
  Neeltje. Mijn man heeft COPD en ik heb er dagelijks mee te maken.
  Reageer!
  • Dit is niet ok!

   annabel19 wo 21 aug '13 23:21

   Mijn partner heeft er dagelijks mee te maken. Hij is nu eigenlijk hulp in de huishouding geworden.

 • Dit is niet ok!

  Gerda W ma 26 aug '13 20:42

  Reactie: Nee
  Gelukkig niet!
  Reageer!
Musicalster Nurlaila Karim: down to earth en zonder angst

17.10.2017 - Ze is fan van ‘oervrouwen’ als Gloria Estefan, vindt overdrijven op social media stom en heeft geen spijt van haar verleden. Het is duidelijk: zangeres, actrice én coach Nurlaila Karim (42) houdt van aanpakken. “Ik wil niet dat angst me beperkt in het najagen van mijn dromen.”

Lees meer!
Blijf bakken

16.10.2017 - Zondag is alweer de laatste aflevering van Heel Holland bakt van dit seizoen. Niet getreurd: op Vriendin.nl hebben we de lekkerste taartrecepten voor je verzameld. Zo kun je thuis gewoon verder bakken!

Lees meer!
9 feitjes over stof die je waarschijnlijk niet wist

16.10.2017 - Ben je een enorme sloddervos of zit je juist tegen smetvrees aan? Het maakt niet uit, er is altijd stof in huis. Om te bewijzen dat jij hier écht niets aan kunt doen, heeft Helpling, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, 9 verrassende feiten voor je afgestoft.

Lees verder
Oplossing puzzel 31: eisprong

12.10.2017 - Winnaars van een vakantieweekend bij Topparken Résidence Valkenburg. t.w.v. € 445,- zijn...

Lees verder
Waar te koop (Vriendin 41)

12.10.2017 - Wil je weten waar je de kleding, schoenen, make-up of andere producten uit Vriendin kunt kopen? We hebben de verkoopinformatie voor je verzameld. Klik door naar de website van het merk om een winkel of webshop te vinden.

Lees meer!

1

Marion en Cindy helpen nabestaanden na medische fouten

11.10.2017 - Marion (37) en Cindy (44) verloren allebei een ouder na een medische blunder. Samen begonnen ze een stichting om anderen bij te staan die hetzelfde overkomt. “Artsen kunnen fouten maken, het zijn mensen. Maar als het gebeurt, kom er dan voor uit. Ga in gesprek met de nabestaanden.”

Lees meer!
Felicia is 27 jaar ouder dan haar vriend Nick

11.10.2017 - Toen Felicia (50) Nick (23) ontmoette, dacht ze meteen: wat een leuke jongen. De vonk sloeg over en sinds twee jaar hebben ze een relatie. Hun leeftijdsverschil van 27 jaar speelt nauwelijks een rol. “Alleen met triviant heeft hij soms nog nooit van gebeurtenissen gehoord.”

Lees meer!
Margaret (37) ‘Ik snoep stiekem van de ritalin van mijn dochter’

10.10.2017 - Margaret (37) is getrouwd, moeder van drie kinderen en heeft een pittige baan. Ruim een half jaar geleden probeerde ze een ritalin-pilletje van haar jongste dochter, die ADHD heeft. En nu snoept ze er vaker van. 'Ik wil, nee móét het in de hand houden...'

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 195 |