×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 23: We nemen een kijkje bij dolfijntherapie voor kinderen met een beperking

Je kunt heel het verhaal lezen in Vriendin 23.
05.06.2012 - Redactie Vriendin

Stichting SAM helpt kinderen met een beperking op een heel bijzondere manier: via dolfijntherapie. Ook Samuël (8) volgt deze therapie. En het werkt: artsen voorspelden dat Samuël nooit zou kunnen praten, nu maakt hij al hele zinnen! "Een dolfijn krijgt iets voor elkaar dat ons nooit lukt."


Samuël (8) zwaait enthousiast richting de glaswand waarachter de dolfijnen van het Dolfinarium in Harderwijk zwemmen: “Hallo dolfijnen!” Voor de vierde keer krijgt hij een ochtend therapie met behulp van interactie met dolfijnen. Met deze dolfijntherapie leert hij woorden beter uit te spreken en te werken aan zijn concentratie.

Samuël heeft de zeldzame chromosoomafwijking trisomie 9p, waardoor zijn verstand zich niet in een normaal tempo ontwikkelt en hij verschillende vergroeiingen en een afwijkende bot- en spierstructuur heeft. Ook heeft Samuël een taalachterstand. Sinds zijn zesde kan hij in korte zinnen praten, maar hij vindt het nog moeilijk om lange zinnen te maken en verstaanbaar te verwoorden wat hij wil en voelt.

Via dolfijntherapie probeert kinderpsycholoog Tischa Neve samen met een dolfijnentrainer en met dolfijnen de communicatie van Samuël te verbeteren: oogcontact maken, vragen stellen en de aandacht ergens bij houden. Elke van de zes therapiesessies bestaat uit een gedeelte in de onderwaterruimte, een gedeelte op een vlonder en een deel in het water.

Dolfijn Maaike is Samuëls coach, door interactie te zoeken. Ook vormt Maaike een soort beloning: wanneer Samuël iets goed heeft gedaan, mag hij spelen met de dolfijn, haar aaien of een visje geven. Tischa: “Op die manier daagt de dolfijn Samuël uit om de opdracht die ik hem geef, ook daadwerkelijk uit te voeren.”

Lees heel het verhaal in Vriendin 23.

Praat mee op het forum

Plaats een reactie

4Reacties

  • Dit is niet ok!

    Semmy-jo di 5 jun '12 23:23

    Ik heb zelf gezwommen met dolfijnen in Mexico. Het is een geweldig ervaring met geweldige lieve dieren. Ik geloof heel zeker dat therapie met zo"n dier verassende effecten kan geven!
    Reageer!
Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |