×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 23: We nemen een kijkje bij dolfijntherapie voor kinderen met een beperking

Je kunt heel het verhaal lezen in Vriendin 23.
05.06.2012 - Redactie Vriendin

Stichting SAM helpt kinderen met een beperking op een heel bijzondere manier: via dolfijntherapie. Ook Samuël (8) volgt deze therapie. En het werkt: artsen voorspelden dat Samuël nooit zou kunnen praten, nu maakt hij al hele zinnen! "Een dolfijn krijgt iets voor elkaar dat ons nooit lukt."


Samuël (8) zwaait enthousiast richting de glaswand waarachter de dolfijnen van het Dolfinarium in Harderwijk zwemmen: “Hallo dolfijnen!” Voor de vierde keer krijgt hij een ochtend therapie met behulp van interactie met dolfijnen. Met deze dolfijntherapie leert hij woorden beter uit te spreken en te werken aan zijn concentratie.

Samuël heeft de zeldzame chromosoomafwijking trisomie 9p, waardoor zijn verstand zich niet in een normaal tempo ontwikkelt en hij verschillende vergroeiingen en een afwijkende bot- en spierstructuur heeft. Ook heeft Samuël een taalachterstand. Sinds zijn zesde kan hij in korte zinnen praten, maar hij vindt het nog moeilijk om lange zinnen te maken en verstaanbaar te verwoorden wat hij wil en voelt.

Via dolfijntherapie probeert kinderpsycholoog Tischa Neve samen met een dolfijnentrainer en met dolfijnen de communicatie van Samuël te verbeteren: oogcontact maken, vragen stellen en de aandacht ergens bij houden. Elke van de zes therapiesessies bestaat uit een gedeelte in de onderwaterruimte, een gedeelte op een vlonder en een deel in het water.

Dolfijn Maaike is Samuëls coach, door interactie te zoeken. Ook vormt Maaike een soort beloning: wanneer Samuël iets goed heeft gedaan, mag hij spelen met de dolfijn, haar aaien of een visje geven. Tischa: “Op die manier daagt de dolfijn Samuël uit om de opdracht die ik hem geef, ook daadwerkelijk uit te voeren.”

Lees heel het verhaal in Vriendin 23.

Praat mee op het forum

Plaats een reactie

4Reacties

  • Dit is niet ok!

    Semmy-jo di 5 jun '12 23:23

    Ik heb zelf gezwommen met dolfijnen in Mexico. Het is een geweldig ervaring met geweldige lieve dieren. Ik geloof heel zeker dat therapie met zo"n dier verassende effecten kan geven!
    Reageer!
Musicalster Nurlaila Karim: down to earth en zonder angst

17.10.2017 - Ze is fan van ‘oervrouwen’ als Gloria Estefan, vindt overdrijven op social media stom en heeft geen spijt van haar verleden. Het is duidelijk: zangeres, actrice én coach Nurlaila Karim (42) houdt van aanpakken. “Ik wil niet dat angst me beperkt in het najagen van mijn dromen.”

Lees meer!
Blijf bakken

16.10.2017 - Zondag is alweer de laatste aflevering van Heel Holland bakt van dit seizoen. Niet getreurd: op Vriendin.nl hebben we de lekkerste taartrecepten voor je verzameld. Zo kun je thuis gewoon verder bakken!

Lees meer!
9 feitjes over stof die je waarschijnlijk niet wist

16.10.2017 - Ben je een enorme sloddervos of zit je juist tegen smetvrees aan? Het maakt niet uit, er is altijd stof in huis. Om te bewijzen dat jij hier écht niets aan kunt doen, heeft Helpling, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, 9 verrassende feiten voor je afgestoft.

Lees verder
Oplossing puzzel 31: eisprong

12.10.2017 - Winnaars van een vakantieweekend bij Topparken Résidence Valkenburg. t.w.v. € 445,- zijn...

Lees verder
Waar te koop (Vriendin 41)

12.10.2017 - Wil je weten waar je de kleding, schoenen, make-up of andere producten uit Vriendin kunt kopen? We hebben de verkoopinformatie voor je verzameld. Klik door naar de website van het merk om een winkel of webshop te vinden.

Lees meer!

1

Marion en Cindy helpen nabestaanden na medische fouten

11.10.2017 - Marion (37) en Cindy (44) verloren allebei een ouder na een medische blunder. Samen begonnen ze een stichting om anderen bij te staan die hetzelfde overkomt. “Artsen kunnen fouten maken, het zijn mensen. Maar als het gebeurt, kom er dan voor uit. Ga in gesprek met de nabestaanden.”

Lees meer!
Felicia is 27 jaar ouder dan haar vriend Nick

11.10.2017 - Toen Felicia (50) Nick (23) ontmoette, dacht ze meteen: wat een leuke jongen. De vonk sloeg over en sinds twee jaar hebben ze een relatie. Hun leeftijdsverschil van 27 jaar speelt nauwelijks een rol. “Alleen met triviant heeft hij soms nog nooit van gebeurtenissen gehoord.”

Lees meer!
Margaret (37) ‘Ik snoep stiekem van de ritalin van mijn dochter’

10.10.2017 - Margaret (37) is getrouwd, moeder van drie kinderen en heeft een pittige baan. Ruim een half jaar geleden probeerde ze een ritalin-pilletje van haar jongste dochter, die ADHD heeft. En nu snoept ze er vaker van. 'Ik wil, nee móét het in de hand houden...'

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 195 |