×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Ester (44): 'Eindelijk vond ik twee halfzussen'

Ester (44): 'Eindelijk vond ik twee halfzussen'
18.10.2017 -

In januari vertelde Ester (44) in Vriendin over de zoektocht naar haar biologische vader, een anonieme zaaddonor. Van hem ontbreekt nog steeds ieder spoor, maar ze vond binnen twee maanden wel twee halfzussen. “Misschien zijn we zelfs met honderd.”


Ester: “Een paar weken geleden liepen we samen op het strand: Saskia, Nicole en ik. Onze kinderen waren erbij, de sfeer was gezellig en gemoedelijk, het voelde vertrouwd. Ik heb gewoon familie, drong het opeens tot me door. Als enig kind heb ik me vroeger vaak alleen gevoeld, zeker toen mijn ouders op mijn elfde gingen scheiden. Ik miste een broertje of zusje om dat mee te delen. Mijn beste vriendinnetje kwam uit een gezin met zeven kinderen, dat leek me fantastisch. Nu heb ik alsnog waar ik al die tijd naar heb verlangd. We hebben zelfs een zussen-appgroep, waarin we elkaar op de hoogte houden van onze levens. Eindelijk ben ik niet meer alleen!

Donorvader
In het vorige interview in Vriendin vertelde ik hoe mijn ouders op mijn 28ste opbiechtten dat ik het kind ben van een anonieme zaaddonor. Het viel rauw op mijn dak: mijn vader bleek mijn vader niet te zijn. De arts die mijn ouders met hun onvervulde kinderwens had geholpen, Leo Swaab, was inmiddels overleden en volgens zijn zoon was alle informatie over donoren vernietigd. Een oproep aan donoren om zich  te melden, onder andere via Spoorloos, heeft tot nu toe helaas niets opgeleverd. Ook heb ik mijn dna afgegeven aan diverse (commerciële) databanken, in de hoop dat ik op die manier ooit familieleden zou vinden. Daardoor heb ik er nu niet één, maar zelfs twee zussen bij. En wie weet hoeveel er nog volgen...”

Totaal geen herkenning
“Al sinds vorig jaar ben ik lid van een besloten Facebookgroep van Stichting Donorkind, bestaande uit zo’n vijfhonderd donorkinderen. We kunnen bij elkaar ons hart luchten, maar hopen ook familieleden te vinden. Zo zitten er bij die groep 28 mensen die door dezelfde arts zijn verwekt als ik. In februari organiseerden we met dit groepje een bijeenkomst. Iedereen bekeek elkaar die dag onderzoekend, je vraagt je toch af of je misschien verwant bent. In sommige mensen herkende ik dingen van mezelf, in anderen totaal niet. Zoals in Saskia. Al een half jaar hadden we contact via Facebook, maar geen moment heb ik gedacht dat we familie konden zijn. De arts had mijn ouders namelijk verteld dat ze kozen voor een donor die zo veel mogelijk op de vader leek. Mijn vader was een hoogopgeleide man met lichte ogen en donker haar, Saskia’s vader had ogen zo donker als kool. Bovendien zaten we allebei in de databank van het FIOM, de organisatie die zich bezighoudt met afstammingsvragen. Als er een genetische match was, hadden we dat wel gehoord, dachten we. Inmiddels weten we dat daarin wel vaker fouten worden gemaakt.” 

Uitpluizen
“Saskia zag op die ontmoetingsdag wel gelijkenissen met een vrouw uit de groep, en besloot haar dna af te geven aan een commerciële databank. De databank van het FIOM is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar bloedverwanten, bij een commerciële bank komen ook mensen die het gewoon leuk vinden om uit te pluizen hoe hun stam- boom in elkaar zit. Bijkomend voordeel is dat daar je dna continu wordt vergeleken met dat van iedereen die zich er wereldwijd heeft ingeschreven.

 

Ik kreeg kippevel over mijn hele lijf en moest meteen huilen. Saskia was mijn halfzus! 

 

Eventuele matches staan gerangschikt op volgorde van dna-gelijkenis: er zijn bijvoorbeeld een heleboel mensen met wie je een héél klein beetje dna deelt, omdat jullie generaties terug eenzelfde voor- ouder hebben. Dat zegt dus niet veel. Maar als de match zo groot is dat het duidelijk om een ouder, broer of zus, neef of nicht gaat, staat dit er ook bij. Op een avond kreeg ik een berichtje van Saskia: ‘Wat is dit? Waarom sta jij bovenaan de lijst?’ Ze stuurde me een foto van de uitslag van haar test, die overduidelijk was. Ik kreeg kippevel over mijn hele lijf en moest meteen huilen. Saskia was mijn halfzus! 

Ben jij als donorkind ook op zoek naar je familie en wil je je verhaal kwijt? Mail naar post@vriendin. audax.nl of reageer op Vriendin.nl/forum

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |