×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Fleur en Eva zijn de smaakmakers van Tony's Chocolonely

Fleur en Eva zijn de smaakmakers van Tony's Chocolonely
06.09.2017 -

Fleur (34) en Eva (25) bedenken samen de smaken van Tony’s Chocolonely. 13 september is Internationale Chocoladedag, een mooi moment om met de dames te praten over slaafvrije chocolade. “Wij doen de dingen hier net even anders.”


Behoorlijk geschrokken
Wat niet iedereen weet, is dat deze chocoladeproducent is voortgekomen uit het tv-programma Keuringsdienst van waarde. Dit programma gaat over wat fabrikanten ons als consumenten vertellen, en of het wel klopt wat ze ons in reclames verkopen. Fleur: “In 2003 startten Teun van de Keuken en zijn collega-journalisten van Keuringsdienst van waarde een onderzoek naar de cacao-industrie. In 2001 hadden twee Amerikaanse senatoren, Harkin en Engel, een protocol opgesteld. Daarin werd afgesproken dat elke vorm van slavernij en uitbuiting in de cacao-industrie moest verdwijnen. Maar toen de journalisten in die materie doken, bleek er niks te zijn gebeurd.  

Fairtrade-chocolade
Fleur: “Toen is Teun zelf maar chocolade gaan verkopen, haha.” Eva: “Ja, echt! Hij ging op zoek naar een bedrijf dat wél slaafvrije chocolade kon maken voor hem – Fairtrade-chocolade bestond in die tijd trouwens nog niet in de supermarkt. Dat lukte, hij vond een kleinmfamiliebedrijf in de buurt van Antwerpen dat op een goede manier chocolade maakte en dat trouwens nog steeds voor ons werkt. Teun liet daar vijf- duizend melkchocoladerepen produceren, waar hij een rode wikkel voor maakte – rood, omdat hij alarm wilde slaan over de slavernij in de cacao-industrie. Die wikkels heeft hij samen met zijn tv-collega’s om de repen heen geplakt. Tony’s Chocolonely missie, namelijk de cacao-industrie slaafvrij maken.  

Inspiratie
Eva en Fleur ontwikkelen alle nieuwe chocoladesmaken. Eva kwam bij Tony’s terecht toen ze hier stageliep tijdens haar studie Voedingsmiddelentechnologie, Fleur werkte anderhalf jaar geleden nog bij een biermerk en was op zoek naar zinvoller werk. Eva: “In onze baan zijn we altijd bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe smaken. Soms brainstormen we daar met z’n tweeën over, dan willen we een smaak ontwikkelen met een bepaald thema of een seizoen. Het gebeurt ook weleens dat we een lekker toetje in een restaurant hebben gegeten waardoor we geïnspireerd raken. Alle collega’s denken mee en we krijgen dus regelmatig mailtjes met ideeën. We hebben trouwens ook een lijst met ingrediënten of smaakcombinaties die we nog eens in onze chocolade willen verwerken, maar die we op dit moment nog niet in de juiste vorm of smaak hebben kunnen vinden.” Fleur staat op, loopt naar een grote inbouw- kast en opent de deur. “Deze kast zit vol met allerlei ingrediënten die we kunnen gebruiken bij het maken van nieuwe smaken of -combinaties: variërend van koek tot kruiden, zoals gember of stukjes citroen, en popcorn, discodip en stukjes colasnoep.” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 36

Vriendin mag 10x een pakket met de 3 nieuwe Limited Editions-repen weggeven!
Kans maken? Kijk op hier voor de winactie. 

 

Plaats een reactie

1Reacties

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |