×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Fleur en Eva zijn de smaakmakers van Tony's Chocolonely

Fleur en Eva zijn de smaakmakers van Tony's Chocolonely
06.09.2017 -

Fleur (34) en Eva (25) bedenken samen de smaken van Tony’s Chocolonely. 13 september is Internationale Chocoladedag, een mooi moment om met de dames te praten over slaafvrije chocolade. “Wij doen de dingen hier net even anders.”


Behoorlijk geschrokken
Wat niet iedereen weet, is dat deze chocoladeproducent is voortgekomen uit het tv-programma Keuringsdienst van waarde. Dit programma gaat over wat fabrikanten ons als consumenten vertellen, en of het wel klopt wat ze ons in reclames verkopen. Fleur: “In 2003 startten Teun van de Keuken en zijn collega-journalisten van Keuringsdienst van waarde een onderzoek naar de cacao-industrie. In 2001 hadden twee Amerikaanse senatoren, Harkin en Engel, een protocol opgesteld. Daarin werd afgesproken dat elke vorm van slavernij en uitbuiting in de cacao-industrie moest verdwijnen. Maar toen de journalisten in die materie doken, bleek er niks te zijn gebeurd.  

Fairtrade-chocolade
Fleur: “Toen is Teun zelf maar chocolade gaan verkopen, haha.” Eva: “Ja, echt! Hij ging op zoek naar een bedrijf dat wél slaafvrije chocolade kon maken voor hem – Fairtrade-chocolade bestond in die tijd trouwens nog niet in de supermarkt. Dat lukte, hij vond een kleinmfamiliebedrijf in de buurt van Antwerpen dat op een goede manier chocolade maakte en dat trouwens nog steeds voor ons werkt. Teun liet daar vijf- duizend melkchocoladerepen produceren, waar hij een rode wikkel voor maakte – rood, omdat hij alarm wilde slaan over de slavernij in de cacao-industrie. Die wikkels heeft hij samen met zijn tv-collega’s om de repen heen geplakt. Tony’s Chocolonely missie, namelijk de cacao-industrie slaafvrij maken.  

Inspiratie
Eva en Fleur ontwikkelen alle nieuwe chocoladesmaken. Eva kwam bij Tony’s terecht toen ze hier stageliep tijdens haar studie Voedingsmiddelentechnologie, Fleur werkte anderhalf jaar geleden nog bij een biermerk en was op zoek naar zinvoller werk. Eva: “In onze baan zijn we altijd bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe smaken. Soms brainstormen we daar met z’n tweeën over, dan willen we een smaak ontwikkelen met een bepaald thema of een seizoen. Het gebeurt ook weleens dat we een lekker toetje in een restaurant hebben gegeten waardoor we geïnspireerd raken. Alle collega’s denken mee en we krijgen dus regelmatig mailtjes met ideeën. We hebben trouwens ook een lijst met ingrediënten of smaakcombinaties die we nog eens in onze chocolade willen verwerken, maar die we op dit moment nog niet in de juiste vorm of smaak hebben kunnen vinden.” Fleur staat op, loopt naar een grote inbouw- kast en opent de deur. “Deze kast zit vol met allerlei ingrediënten die we kunnen gebruiken bij het maken van nieuwe smaken of -combinaties: variërend van koek tot kruiden, zoals gember of stukjes citroen, en popcorn, discodip en stukjes colasnoep.” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 36

Vriendin mag 10x een pakket met de 3 nieuwe Limited Editions-repen weggeven!
Kans maken? Kijk op hier voor de winactie. 

 

Plaats een reactie

1Reacties

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |