×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Ramona: 'Ik heb de cirkel van pijn en verdriet doorbroken'

Ramona: 'Ik heb de cirkel van pijn en verdriet doorbroken'
09.08.2017 -

Ramona’s jeugd werd getekend door geweld en seksueel misbruik, maar het is haar gelukt om de pijn en het verdriet uit het verleden te verwerken. “Toen ik naar mijn pasgeboren zoontje keek, voelde ik: dit verdriet mag jou nooit worden aangedaan.”


Verscheurd gezin
Ramona had geen makkelijke start in het leven. Ze schetst het gezin waar ze uit komt: “Mijn vader was alcoholist, mijn moeder was een beschadigde vrouw door alle moeilijkheden die ze had meegemaakt. Aan mijn vroege jeugd heb ik geen levendige herinneringen. Wel weet ik hoe verdrietig ik me voelde toen mijn ouders gingen scheiden. Ik was vier jaar en het was alsof de stekker uit me werd getrokken. Ineens was ik afgesloten van een blije, vrolijke energie. Hoewel er veel ruzie en zelfs huiselijk geweld was binnen ons gezin, was er kennelijk iets wat me plezier gaf. Ik denk dat dit mijn oudere broer moet zijn geweest. Helaas heb ik ook geen herinneringen aan hem. Hij ging na de scheiding bij mijn vader wonen. Ik zag mijn vader en broer daarna niet meer, omdat mijn moeder contact niet aankon. Ons gezin was verscheurd, net als mijn hart. Na de scheiding ging mijn moeder verder met leven alsof er niets was gebeurd. Een week later had ze al een nieuwe vriend. Voor haar was het hoofdstuk afgesloten. Maar natuurlijk kón het hoofdstuk niet worden afgesloten. De band met je kinderen is zo sterk dat je altijd met ze verbonden blijft, of je ze nou ziet of niet. Mijn hele jeugd voelde ik mijn moeders boosheid en verdriet. Haar emoties namen haar totaal in beslag. Ruimte voor een lief woord of een knuffel was er niet.”


'Toen knapte er iets in me'


Kwetsbaar kind
Het was voor Ramona een tijd vol problemen waarvan de details zo pijnlijk zijn dat ze ze niet allemaal wil vertellen. Het maakte haar tot een kwetsbaar kind. “Omdat het thuis helemaal niet gezellig was, was ik veel de hort op. Ik hunkerde naar liefde. Mijn oom maakte hier misbruik van. Hij misbruikte me van mijn negende tot mijn elfde. Er werd een aanklacht ingediend toen bleek dat hij mijn nichtje ook seksueel had misbruikt. Het beetje vertrouwen dat ik nog in mijn moeder had, loste op toen ze vond dat ik mee moest naar de verjaardag van de betreffende oom, een paar weken voor de uitspraak. Toen knapte er iets in me. Wat voelde ik me alleen. Nadat mijn oom was berecht, verdween hij uit mijn leven, maar ik was zo verdrietig en bang dat ik niet meer naar buiten durfde. Ik sloot me op in mijn kamer. In die periode waren boeken mijn redding. Zij verruimden mijn blik op de wereld. Van alle verhalen die ik las, stak ik iets op. Mijn favoriete boek was Alleen op de wereld. Remi, de hoofdpersoon, was net als ik een kind en ook alleen. Toch durfde hij erop uit te trekken en mensen te vertrouwen. Tijdens zijn avonturen kwam hij mensen tegen die kwaad in de zin hadden, maar ook mensen die hem hielpen.”

Lees het hele verhaa van Ramona in Vriendin 32

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is mijn grootste vakantiegeheim'

17.08.2017 - Zon, zee, zwijgen... Deze vrouwen deden in hun vakantie iets wat ze liever met niemand delen. "Door mijn leugen kon ik zelfs geen foto's van m'n reis op Facebook zetten."

Lees meer
Nadia: 'Zonder Laura's hulp was me de opvoeding niet gelukt'

17.08.2017 - Nadia (41) was nog maar net bevallen van haar zoontje, toen haar man omkwam bij een auto-ongeluk. Buurvrouw Laura (64) ving Nadia op. “Dankzij haar heb ik er nooit alleen voor gestaan.”

Lees meer
Ida: 'De moordenaar van mijn dochter woont nu om de hoek'

16.08.2017 - Ida’s negentienjarige dochter Célesta werd in 2012 om het leven gebracht door haar vriend. Ida was kapot van verdriet. Nu, vijf jaar later, blijkt de moordenaar van haar dochter bij haar in de buurt te wonen. “Ik ben bang. Niet voor hem, maar voor mezelf. Omdat ik zó boos ben.”

Lees meer
Corina: 'Tegen alle verwachtingen in kregen we deze twee wondertjes'

16.08.2017 - De arts vertelde Corina (39) en haar man Marko (42) dat ze waarschijnlijk nooit ouders zouden worden. Toch hielden ze hoop. Corina: “Ik ben zo blij dat we niet opgaven en twee prachtige gezonde zonen hebben mogen krijgen.”

Lees meer
Julia: 'Mijn trouwjurk werd nooit gedragen'

15.08.2017 - De trouwjurk van Julia (32) staat op Marktplaats. Ongedragen, want haar huwelijk werd last minute afgeblazen. "Diep van binnen wist ik dat het niet goed zat."

Lees meer
De zomer van... styliste Patty Zomer

15.08.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van styliste Patty Zomer (56): “Als er niemand is om mee te reizen, ga ik gerust in mijn eentje.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit mag mijn beste vriendin écht niet weten'

10.08.2017 - Je beste vriendin is die ene persoon in je leven met wie je echt álles bespreekt… of toch niet? Deze lezeressen vertellen over het geheim dat zij hebben voor hun hartsvriendin.

Lees meer
Hiermee is mijn kind beroemd op het internet

10.08.2017 - Het begon met een filmpje in hun kamer en nu hebben de kinderen van Ellen, Erna, Louis en Rita honderdduizenden fans. Deze week vertellen de moeders in Vriendin over hun beroemde dochters. Maar wat doen zij nou precies?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 189 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

  • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
  • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
  • Een gevulde goodiebag
  • Leuke extra’s!