×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'

Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'
02.08.2017 -

Els Leijs (64) werkt als familierechercheur: ze helpt adoptiekinderen, kinderen van onbekende vaders en donorkinderen om hun biologische ouders te traceren. “Laatst vond iemand na twintig jaar zoeken haar vader. Geweldig!”


'Mijn ervaring is dat er altijd wel iets is te vinden'


Els Leijs: “Bij het televisieprogramma Spoorloos, waar ik 25 jaar geleden als redacteur werkte, raakte ik enthousiast over dit werk. Ik merkte namelijk dat niet iedereen in aanmerking kwam voor het programma. Simpelweg omdat ze niet op tv wilden, of omdat er te weinig gegevens bekend waren. Soms weten mensen alleen de voornaam van het familielid dat ze zoeken, maar soms dat niet eens. En juist mensen die weinig weten, zijn blij met elk flintertje informatie. Ik wilde ook graag voor die mensen werken, en dus heb ik er als familierechercheur mijn specialiteit van gemaakt om naar verloren familieleden te zoeken. Inmiddels heb ik er al honderden gevonden.
Met mijn bureau help ik nu adoptiekinderen, donorkinderen en kinderen van onbekende vaders hun biologische ouders te traceren. Mijn ervaring is dat er altijd wel iets is te vinden. Bij iemand die op zoek is naar haar vader, omdat haar moeder daar niets over wil zeggen, doe ik dat
bijvoorbeeld door een reconstructie te maken van het leven van de moeder: waar woonde ze toen
zwanger was, waar werkte ze of ging ze naar school, wie waren haar buren? Als er bij de buren bijvoorbeeld een meisje van dezelfde leeftijd was, was dat waarschijnlijk een vriendin, en die zou dan ook meer kunnen weten. Dan stuit je soms op feiten waarmee je toch iets kunt.”
 

'Vroeger waren DNA-testen duur, nu koop je ze online' 
 


Dna-testen
“Door de ontwikkelingen op het gebied van dna-testen is er een nieuwe mogelijkheid bij gekomen om te zoeken naar familieleden. Vroeger waren dna-testen superduur, nu zijn er consumententesten die iedereen gewoon via internet kan bestellen. Die zijn vooral populair
in Amerika: daar is bijna niemand echt Amerikaans, maar afkomstig uit Europa. Veel mensen willen daar weten wat hun roots zijn. In Amerika zijn deze testen dan ook op de markt gebracht, vanuit de wens om meer te weten over waar je vandaan komt. Die trend is nu de hele wereld aan het overvliegen. In Europa doen ook steeds meer mensen zo’n test. Het werkt heel eenvoudig: je bestelt online vanaf zo’n negentig euro een dna-test bij een commerciële databank, je neemt dan bij jezelf wat wangslijm af of je spuugt in een buisje, en je stuurt het op. Na een aantal weken krijg je een rapport waarin een lijstje familieleden staat. Vaak zijn dat verre familieleden. Maar je kunt het geluk hebben dat er iemand is met wie je een recente voorouder gemeen hebt. Op die manier kun je dan, via stamboomonderzoek, uiteindelijk meer familie vinden, of zelfs de vader naar wie je je hele leven al hebt gezocht." 

Meer weten over Els Leijs? Neem een kijkje op haar website: Familiezoeken.nl

Lees het hele verhaal van Els in Vriendin 31.

Foto: Sasha Lambert

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |