×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Mirella wilde een baby, maar was te zwaar: 'Voor mijn kinderwens viel ik 30 kilo af'

Mirella wilde een baby, maar was te zwaar: 'Voor mijn kinderwens viel ik 30 kilo af'
12.07.2017 -

Zwanger worden met overgewicht is niet makkelijk. Daar weet Mirella (33), moeder van Amber (3) en Stella (2), alles van. Ze moest 25 kilo afvallen om aan een ivf-traject te mogen beginnen. “Juist toen ik mijn lichaam had geaccepteerd, werd ik geconfronteerd met mijn overgewicht.”


‘Waarom moest al die onzekerheid over mijn gewicht weer opgerakeld worden?’


Verplicht afvallen
“Ik had er alle vertrouwen in dat ik snel zwanger zou worden. In mijn omgeving kende ik niemand met vruchtbaarheidsproblemen, dus ik was me er nauwelijks van bewust dat het ook weleens niet zo makkelijk zou kunnen gaan. Wel bleek ik zonder het slikken van de pil een vreemde cyclus te hebben, want er ging bijna geen dag voorbij waarop ik geen bloed verloor. Ik maakte me er niet druk om, maar toen ik na anderhalf jaar nog niet zwanger was, besloot ik naar de huisarts te gaan. Die verwees me door naar de gynaecoloog. We bespraken mijn situatie en aan het einde van het gesprek zei ze: ‘Je zal moeten afvallen, want anders wordt een zwangerschap lastig.’ Haar woorden waren een klap in mijn gezicht. Op dat moment woog ik 116 kilo. Waarom moest al die onzekerheid over mijn gewicht weer worden opgerakeld? Het kwam er op neer dat Amir en ik pas in aanmerking kwamen voor vruchtbaarheidsbehandelingen als ik een gezond BMI zou hebben. Dat betekende dat ik meer dan 25 kilo moest afvallen.”

Ontdekking
“Ondertussen werden steeds meer vrouwen in mijn omgeving zwanger. Natuurlijk was ik oprecht blij voor vriendinnen, maar ik kan niet ontkennen dat het ook pijn deed. Waarom was het hen wel gegund en mij niet? Familieleden vonden het lastig om mij babynieuws te vertellen en dat zorgde nogal eens voor ongemakkelijke situaties. Op straat zag ik overal zwangere vrouwen en in de supermarkt werd ik voortdurend geconfronteerd met kinderwagens waarin schattige baby’s lagen te slapen. Mijn cyclus bleef onregelmatig, waardoor het ziekenhuis besloot om uitgebreider onderzoek te doen. Ik bleek PCOS te hebben. Dat is een aandoening waarbij er met vocht gevulde blaasjes ontstaan in de eierstokken. Dit verklaarde waarom ik permanent bloed verloor en tot mijn verbazing was een van de symptomen overgewicht. Met deze ontdekking gingen er een aantal deuren voor me open. Zo kwam ik in aanmerking voor een lifestyle-traject in het Erasmusziekenhuis voor vrouwen met PCOS die zwanger willen worden.”

'Eindelijk leerde ik wáárom het lastig is om zwanger te raken met obesitas'
 

Optimistische vrouw
“Een volledig team, bestaande uit een psycholoog, diëtist, bewegingsdocent en lifestylecoach, stond klaar om me te helpen met afvallen. Samen met andere vrouwen volgde ik lessen over gezonde voeding, voerden we gesprekken en sportten we in de gym. Dit zorgde voor een buddy-effect, want iedereen voelde hetzelfde verdriet en de opluchting en troost waren groot, omdat we ons herkenden in elkaars verhalen. Ik kreeg huiswerk in de vorm van gedachteschema’s, waarin ik mijn gevoelens, gedrag en gedachtes moest omschrijven. Ook kreeg ik duidelijke voedingsschema’s en werd ik een keer per week gewogen. Dat was een eyeopener, want eindelijk leerde ik wáárom het lastig is om zwanger te raken met obesitas." 

Lees het hele verhaal van Mirella in Vriendin 28

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |