×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Mirella wilde een baby, maar was te zwaar: 'Voor mijn kinderwens viel ik 30 kilo af'

Mirella wilde een baby, maar was te zwaar: 'Voor mijn kinderwens viel ik 30 kilo af'
12.07.2017 -

Zwanger worden met overgewicht is niet makkelijk. Daar weet Mirella (33), moeder van Amber (3) en Stella (2), alles van. Ze moest 25 kilo afvallen om aan een ivf-traject te mogen beginnen. “Juist toen ik mijn lichaam had geaccepteerd, werd ik geconfronteerd met mijn overgewicht.”


‘Waarom moest al die onzekerheid over mijn gewicht weer opgerakeld worden?’


Verplicht afvallen
“Ik had er alle vertrouwen in dat ik snel zwanger zou worden. In mijn omgeving kende ik niemand met vruchtbaarheidsproblemen, dus ik was me er nauwelijks van bewust dat het ook weleens niet zo makkelijk zou kunnen gaan. Wel bleek ik zonder het slikken van de pil een vreemde cyclus te hebben, want er ging bijna geen dag voorbij waarop ik geen bloed verloor. Ik maakte me er niet druk om, maar toen ik na anderhalf jaar nog niet zwanger was, besloot ik naar de huisarts te gaan. Die verwees me door naar de gynaecoloog. We bespraken mijn situatie en aan het einde van het gesprek zei ze: ‘Je zal moeten afvallen, want anders wordt een zwangerschap lastig.’ Haar woorden waren een klap in mijn gezicht. Op dat moment woog ik 116 kilo. Waarom moest al die onzekerheid over mijn gewicht weer worden opgerakeld? Het kwam er op neer dat Amir en ik pas in aanmerking kwamen voor vruchtbaarheidsbehandelingen als ik een gezond BMI zou hebben. Dat betekende dat ik meer dan 25 kilo moest afvallen.”

Ontdekking
“Ondertussen werden steeds meer vrouwen in mijn omgeving zwanger. Natuurlijk was ik oprecht blij voor vriendinnen, maar ik kan niet ontkennen dat het ook pijn deed. Waarom was het hen wel gegund en mij niet? Familieleden vonden het lastig om mij babynieuws te vertellen en dat zorgde nogal eens voor ongemakkelijke situaties. Op straat zag ik overal zwangere vrouwen en in de supermarkt werd ik voortdurend geconfronteerd met kinderwagens waarin schattige baby’s lagen te slapen. Mijn cyclus bleef onregelmatig, waardoor het ziekenhuis besloot om uitgebreider onderzoek te doen. Ik bleek PCOS te hebben. Dat is een aandoening waarbij er met vocht gevulde blaasjes ontstaan in de eierstokken. Dit verklaarde waarom ik permanent bloed verloor en tot mijn verbazing was een van de symptomen overgewicht. Met deze ontdekking gingen er een aantal deuren voor me open. Zo kwam ik in aanmerking voor een lifestyle-traject in het Erasmusziekenhuis voor vrouwen met PCOS die zwanger willen worden.”

'Eindelijk leerde ik wáárom het lastig is om zwanger te raken met obesitas'
 

Optimistische vrouw
“Een volledig team, bestaande uit een psycholoog, diëtist, bewegingsdocent en lifestylecoach, stond klaar om me te helpen met afvallen. Samen met andere vrouwen volgde ik lessen over gezonde voeding, voerden we gesprekken en sportten we in de gym. Dit zorgde voor een buddy-effect, want iedereen voelde hetzelfde verdriet en de opluchting en troost waren groot, omdat we ons herkenden in elkaars verhalen. Ik kreeg huiswerk in de vorm van gedachteschema’s, waarin ik mijn gevoelens, gedrag en gedachtes moest omschrijven. Ook kreeg ik duidelijke voedingsschema’s en werd ik een keer per week gewogen. Dat was een eyeopener, want eindelijk leerde ik wáárom het lastig is om zwanger te raken met obesitas." 

Lees het hele verhaal van Mirella in Vriendin 28

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!