×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Fokje is draagmoeder voor haar twee vrienden: 'Ik gun ze het geluk van een kind'

Fokje is draagmoeder voor haar twee vrienden: 'Ik gun ze het geluk van een kind'
21.06.2017 -

Omdat ze weet hoe bijzonder het is om kinderen te hebben, besloot Fokje (34) draagmoeder te worden voor haar vrienden Rick (28) en Nick (31). “Het lijkt me ontzettend mooi om mijn beste vrienden een kindje te schenken.”


Heel naïef
“In eerste instantie reageerden Rick en Nick terughoudend. Ze hadden nog niet concreet nagedacht over draagmoederschap. Pleegzorg was voor hun gevoel uitgesloten, omdat dat vaak tijdelijk is en ze echt een eigen kindje wilden. Maar andere opties, adoptie of een draagmoeder bijvoorbeeld, lagen nog open. Daar spraken we de jaren daarna vaak over. De mannen realiseerden zich dat adoptie een langdurig en erg kostbaar traject zou worden en overwogen of draagmoederschap iets zou zijn waar ze zich goed bij voelden. Ik gaf aan dat ik er nog steeds voor openstond om eventueel hun kindje te dragen. Achteraf gezien besefte ik toen nog niet goed wat dat precies inhield. Ik had me er nooit in verdiept en dacht heel naïef: dat doe ik wel even. 


'Ik kreeg last van bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker'


Dat er allerlei gevoelens bij komen kijken, daar had ik niet bij stilgestaan. Dat gebeurde pas een paar jaar later, in augustus 2013, toen ik zwanger was van mijn eerste kind, zoon Hidde (3). Hij zat nog maar een paar weken in mijn buik en ik hield al van hem. Ik voelde me meteen moeder. Toen vroeg ik me opeens af: hoe zou dat zijn als ik een kindje voor een ander zou dragen? Mijn zwangerschap was pittig. Ik kreeg last van bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker. Hidde werd geboren met behulp van een vacuümpomp en omdat hij niet ademde, kwam hij aan de beademing te liggen. Ik realiseerde me: het is niet niks om een kind ter wereld te brengen. Dat doe je niet zomaar ‘even’. De geboorte van onze dochter Josephine (1) verliep voorspoediger, maar ook toen kampte ik met bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker. Na beide geboortes belandde ik bovendien in een postnatale depressie. Ik ervaarde helemaal geen roze wolk en vond het moeilijk van het moederschap te genieten. Vlak na de geboorte van Josephine zei ik: ‘Ik wil nooit meer zwanger worden.’ Dat zei ik ook tegen Rick en Nick, al vond ik dat moeilijk. Het draagmoederschap was de laatste jaren namelijk steeds meer een optie geworden. Door nu te zeggen dat ik niet meer zwanger wilde worden, sloot ik voor hen een deur."

'Het leek me nog steeds ontzettend mooi om mijn twee beste vrienden een kindje te schenken' 


Het geluk gunnen
“Een paar maanden later, toen het weer beter met me ging, dacht ik er toch opnieuw over na. Het leek me nog steeds ontzettend mooi om mijn twee beste vrienden een kindje te schenken. Dat gevoel was misschien nog wel sterker dan eerst, omdat ik zelf al moeder geworden was. Door de depressies had ik geen fijne start met mijn kinderen. Maar ze hebben mijn leven ontzettend verrijkt. Als Josephine naar me lacht of Hidde bijdehand grapjes maakt, vult mijn moederhart zich met geluk. Zulke mooie momenten gun ik Rick en Nick ook. Mijn man begreep goed dat ik dit wilde. Zijn band met de mannen is even hecht, ook hij gunt hen een kind." 

Lees ook: Rick Paul van Mulligen: 'We doen de opvoeding van Ko echt met z'n drieën'

 

Lees het hele verhaal van Fokje in Vriendin 25
Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!