×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Fokje is draagmoeder voor haar twee vrienden: 'Ik gun ze het geluk van een kind'

Fokje is draagmoeder voor haar twee vrienden: 'Ik gun ze het geluk van een kind'
21.06.2017 -

Omdat ze weet hoe bijzonder het is om kinderen te hebben, besloot Fokje (34) draagmoeder te worden voor haar vrienden Rick (28) en Nick (31). “Het lijkt me ontzettend mooi om mijn beste vrienden een kindje te schenken.”


Heel naïef
“In eerste instantie reageerden Rick en Nick terughoudend. Ze hadden nog niet concreet nagedacht over draagmoederschap. Pleegzorg was voor hun gevoel uitgesloten, omdat dat vaak tijdelijk is en ze echt een eigen kindje wilden. Maar andere opties, adoptie of een draagmoeder bijvoorbeeld, lagen nog open. Daar spraken we de jaren daarna vaak over. De mannen realiseerden zich dat adoptie een langdurig en erg kostbaar traject zou worden en overwogen of draagmoederschap iets zou zijn waar ze zich goed bij voelden. Ik gaf aan dat ik er nog steeds voor openstond om eventueel hun kindje te dragen. Achteraf gezien besefte ik toen nog niet goed wat dat precies inhield. Ik had me er nooit in verdiept en dacht heel naïef: dat doe ik wel even. 


'Ik kreeg last van bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker'


Dat er allerlei gevoelens bij komen kijken, daar had ik niet bij stilgestaan. Dat gebeurde pas een paar jaar later, in augustus 2013, toen ik zwanger was van mijn eerste kind, zoon Hidde (3). Hij zat nog maar een paar weken in mijn buik en ik hield al van hem. Ik voelde me meteen moeder. Toen vroeg ik me opeens af: hoe zou dat zijn als ik een kindje voor een ander zou dragen? Mijn zwangerschap was pittig. Ik kreeg last van bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker. Hidde werd geboren met behulp van een vacuümpomp en omdat hij niet ademde, kwam hij aan de beademing te liggen. Ik realiseerde me: het is niet niks om een kind ter wereld te brengen. Dat doe je niet zomaar ‘even’. De geboorte van onze dochter Josephine (1) verliep voorspoediger, maar ook toen kampte ik met bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker. Na beide geboortes belandde ik bovendien in een postnatale depressie. Ik ervaarde helemaal geen roze wolk en vond het moeilijk van het moederschap te genieten. Vlak na de geboorte van Josephine zei ik: ‘Ik wil nooit meer zwanger worden.’ Dat zei ik ook tegen Rick en Nick, al vond ik dat moeilijk. Het draagmoederschap was de laatste jaren namelijk steeds meer een optie geworden. Door nu te zeggen dat ik niet meer zwanger wilde worden, sloot ik voor hen een deur."

'Het leek me nog steeds ontzettend mooi om mijn twee beste vrienden een kindje te schenken' 


Het geluk gunnen
“Een paar maanden later, toen het weer beter met me ging, dacht ik er toch opnieuw over na. Het leek me nog steeds ontzettend mooi om mijn twee beste vrienden een kindje te schenken. Dat gevoel was misschien nog wel sterker dan eerst, omdat ik zelf al moeder geworden was. Door de depressies had ik geen fijne start met mijn kinderen. Maar ze hebben mijn leven ontzettend verrijkt. Als Josephine naar me lacht of Hidde bijdehand grapjes maakt, vult mijn moederhart zich met geluk. Zulke mooie momenten gun ik Rick en Nick ook. Mijn man begreep goed dat ik dit wilde. Zijn band met de mannen is even hecht, ook hij gunt hen een kind." 

Lees ook: Rick Paul van Mulligen: 'We doen de opvoeding van Ko echt met z'n drieën'

 

Lees het hele verhaal van Fokje in Vriendin 25
Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |