×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Fokje is draagmoeder voor haar twee vrienden: 'Ik gun ze het geluk van een kind'

Fokje is draagmoeder voor haar twee vrienden: 'Ik gun ze het geluk van een kind'
21.06.2017 -

Omdat ze weet hoe bijzonder het is om kinderen te hebben, besloot Fokje (34) draagmoeder te worden voor haar vrienden Rick (28) en Nick (31). “Het lijkt me ontzettend mooi om mijn beste vrienden een kindje te schenken.”


Heel naïef
“In eerste instantie reageerden Rick en Nick terughoudend. Ze hadden nog niet concreet nagedacht over draagmoederschap. Pleegzorg was voor hun gevoel uitgesloten, omdat dat vaak tijdelijk is en ze echt een eigen kindje wilden. Maar andere opties, adoptie of een draagmoeder bijvoorbeeld, lagen nog open. Daar spraken we de jaren daarna vaak over. De mannen realiseerden zich dat adoptie een langdurig en erg kostbaar traject zou worden en overwogen of draagmoederschap iets zou zijn waar ze zich goed bij voelden. Ik gaf aan dat ik er nog steeds voor openstond om eventueel hun kindje te dragen. Achteraf gezien besefte ik toen nog niet goed wat dat precies inhield. Ik had me er nooit in verdiept en dacht heel naïef: dat doe ik wel even. 


'Ik kreeg last van bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker'


Dat er allerlei gevoelens bij komen kijken, daar had ik niet bij stilgestaan. Dat gebeurde pas een paar jaar later, in augustus 2013, toen ik zwanger was van mijn eerste kind, zoon Hidde (3). Hij zat nog maar een paar weken in mijn buik en ik hield al van hem. Ik voelde me meteen moeder. Toen vroeg ik me opeens af: hoe zou dat zijn als ik een kindje voor een ander zou dragen? Mijn zwangerschap was pittig. Ik kreeg last van bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker. Hidde werd geboren met behulp van een vacuümpomp en omdat hij niet ademde, kwam hij aan de beademing te liggen. Ik realiseerde me: het is niet niks om een kind ter wereld te brengen. Dat doe je niet zomaar ‘even’. De geboorte van onze dochter Josephine (1) verliep voorspoediger, maar ook toen kampte ik met bekkeninstabiliteit en zwangerschapssuiker. Na beide geboortes belandde ik bovendien in een postnatale depressie. Ik ervaarde helemaal geen roze wolk en vond het moeilijk van het moederschap te genieten. Vlak na de geboorte van Josephine zei ik: ‘Ik wil nooit meer zwanger worden.’ Dat zei ik ook tegen Rick en Nick, al vond ik dat moeilijk. Het draagmoederschap was de laatste jaren namelijk steeds meer een optie geworden. Door nu te zeggen dat ik niet meer zwanger wilde worden, sloot ik voor hen een deur."

'Het leek me nog steeds ontzettend mooi om mijn twee beste vrienden een kindje te schenken' 


Het geluk gunnen
“Een paar maanden later, toen het weer beter met me ging, dacht ik er toch opnieuw over na. Het leek me nog steeds ontzettend mooi om mijn twee beste vrienden een kindje te schenken. Dat gevoel was misschien nog wel sterker dan eerst, omdat ik zelf al moeder geworden was. Door de depressies had ik geen fijne start met mijn kinderen. Maar ze hebben mijn leven ontzettend verrijkt. Als Josephine naar me lacht of Hidde bijdehand grapjes maakt, vult mijn moederhart zich met geluk. Zulke mooie momenten gun ik Rick en Nick ook. Mijn man begreep goed dat ik dit wilde. Zijn band met de mannen is even hecht, ook hij gunt hen een kind." 

Lees ook: Rick Paul van Mulligen: 'We doen de opvoeding van Ko echt met z'n drieën'

 

Lees het hele verhaal van Fokje in Vriendin 25
Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |