×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Stephanie: 'Mijn zoon krijgt niet de begeleiding die hij nodig heeft'

Stephanie: 'Mijn zoon krijgt niet de begeleiding die hij nodig heeft'
07.06.2017 -

Stephanies zoon Freek (13) is lichamelijk gehandicapt. Na de reguliere basisschool ging hij – met een havoadvies op zak – naar het voortgezet speciaal onderwijs. Maar daar loopt hij steeds meer achterstand op. “Ik vraag me af of Freek eigenlijk wel serieus wordt genomen.”


Dat Freek een heel pienter kind is, daarover waren de leerkrachten van mytylschool De Regenboog in Haarlem het al snel eens. Het deed Stephanie goed dat haar zoon veel vooruitgang boekte en het gaf hoop voor de toekomst. Hoewel Freek lichamelijk zwaar beperkt is en niet kan praten, betekende het dat hij zich op andere vlakken wel verder kon ontwikkelen. Freek heeft sinds zijn geboorte CP, cerebrale parese. “Dat is een mooi woord voor hersen- beschadiging”, vertelt Stephanie (49), moeder van Freek en Guusje (10).

Extra begeleiding
“Freek liep dit hersenletsel op tijdens de bevalling. Er was geen arts aanwezig en hij wilde er niet uit. Levenloos bracht ik hem ter wereld. Hij is twintig minuten gereanimeerd, waarna mij de ergste scenario’s werden voorgeschoteld: van over- lijden tot zwaar meervoudig gehandicapt. Maar een MRI-scan wees uit dat zijn verstandelijk vermogen volledig intact was. De tijd zou leren of dat zo zou blijven. Gelukkig was dat het geval.” De basisschool doorliep Freek dan ook vrij goed. “Hij had wel veel extra begeleiding nodig, omdat hij spastisch is en niet kan lopen en praten." 

Een eigen werkplek 
"Freek communiceert via een iPad. Hij typt wat hij wil zeggen en gebruikt ook gebaren en klanken om dingen duidelijk te maken. Op school werd hij een op een geholpen en hij had een eigen werkplek in de klas. Ze boden hem maatwerk en dingen die vanwege zijn beperking lastig waren, werden aangepast. Zo kreeg hij een beeldscherm om te lezen. Een boek is wegens zijn spasme onhandig voor hem. En omdat het lezen van lange teksten hem veel energie kostte, pikten de leerkrachten de belangrijkste stukken er voor hem uit. Of ze maakten gebruik van een band met gesproken tekst. Op deze manier lukte het Freek toch de lesstof tot zich te nemen.”

Vertrouwen
Alles veranderde toen hij anderhalf jaar geleden naar de middelbare school ging. Freek koos voor een havo in het voortgezet speciaal onderwijs, waar behalve kinderen met een lichamelijke beperking ook kinderen met gedrags- problemen heengaan. 

Opstootjes
Maar met leren ging het minder goed, ontdekte Stephanie al snel. “Freek zat in een onrustige klas waar geregeld akke etjes waren. Vroeger bestond er onderwijs alleen voor lichamelijk gehandicapte kinderen. Door bezuinigingen is dat veranderd. Freek zit nu in een klas met kinderen met gedragsproblemen, zoals autisme en ADHD. Slechts twee andere kinderen hebben ook een zware, lichamelijke beperking. De school was nog maar enkele weken begonnen toen ik werd gebeld dat er problemen waren in de klas. Het had niks met Freek te maken, maar een van zijn klasgenoten was redelijk agressief en gooide met stoelen."  

Lees het hele verhaal in Vriendin 23

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!